Szijjártó Pétert bírálta a lengyel külügyminiszter

4 hónap ezelőtt 15

408236710 882276606698967 4484246589397757503 n

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Az EBESZ csúcstalálkozón találkozott az új lengyel külügyminiszter, Szymon Szynkowski vel Sek és Szijjártó Péter.

A tárcavezető elmondta, hogy Budapesten nagyon nagy a tudatosság az unióban javasolt változások veszélyeivel kapcsolatban. Hozzátette, több tucatnyi illetékességi terület nemzeti szintről uniós szintre történő áthelyezése azt eredményezheti, hogy az államok ténylegesen elveszítik azokat az eszközöket, amelyekkel válsághelyzetekben megvédhetik polgáraikat  írja az Interia Wydarzenia.

A lengyel külügyminisztérium vezetője tájékoztatta Szijjártót a közelmúltban általa felkeresett más európai fővárosokban a kérdésről folytatott konzultációk eredményeiről.

A folyamatban lévő tárgyalások első pozitív eredménye többek között az, hogy az uniós szerződések módosítására irányuló javaslatok nem kerülnek megvitatásra

– értékelte a miniszter. Hozzátette, hogy nem engedhetik meg, hogy csendben megpróbálják módosítani az uniós szerződéseket.

A lengyel diplomácia vezetője azt is elmondta, hogy Szijjártó Péterrel folytatott megbeszéléseikor kritikusan fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szkopjei csúcstalálkozója kapcsán folytatott legutóbbi találkozójával kapcsolatban.

Ezt a találkozót hibának tartom. Oroszországot nem lehet normális partnerként kezelni. A Kreml előbb-utóbb be fogja vetni a rendelkezésére álló eszközöket, például az energetikai eszközöket, egy olyan ország ellen, amellyel megállapodást köt

– mutatott rá a lengyel külügyminisztérium vezetője. Kiemelte, hogy őszintén kell beszélni azokról a témákról is, amelyek megosztóak.

Ha a magyarok kétségeket fogalmaznak meg az Oroszország ellen készülő új szankciócsomaggal kapcsolatban, akkor Lengyelország meg fogja győzni Budapestet, hogy változtasson álláspontján

– mondta a miniszter.

(Borítókép: Szymon Szynkowski vel Sęk Szijjártó Péterrel budapesti látogatásán 2023. december 4-én. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM