Szocsiba utazik Szijjártó Péter, Orbán Viktorról kérdezték az oroszok

2 hónap ezelőtt 14

Újra megrendezik az Atomexpót Szocsiban, ahová Szijjártó Péter is ellátogat. Az atomenergetikai találkozón megvitatják az atomenergia szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló nemzeti stratégiákban. A találkozóra Szijjártó Péter egyedül, Orbán Viktor miniszterelnök nélkül utazik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter atomenergetikai találkozóra utazik Oroszországba – tudatta a RIA Novosztyi.

Igen, meghívást kaptam az Atomexpóra, biztosan örömmel megyek, mert Oroszország és Magyarország együttműködése az atomenergia területén nagyon sikeres – nyilatkozta a miniszter az antalyai diplomáciai fórumon.

Az oroszországi Atomexpó Nemzetközi Fórum a nukleáris ipar egyik legfontosabb találkozója, amelyet március 25-26-án rendeznek meg Szocsiban, a Szíriusz Tudományos és Művészeti Parkban. A rendezvényen kormányzati szervek vezetői, a globális nukleáris ipar legnagyobb vállalatai, állami szervezetek és nemzetközi szakértők vesznek részt.

Az idei fórum fő témája a Tiszta energia: a jövő közös megteremtése. A tervek szerint megvitatják az atomenergia szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló nemzeti stratégiákban.

A fórumot 2009 óta rendezik meg Oroszországban. Az előző Atomexpót szintén Szocsiban tartották 2022 novemberében a Roszatom főszervezésével, ahol több mint 50 ország képviselői voltak jelen.

Orbán Viktorról oroszországi utazásáról is kérdezte Szijjártó Pétert az orosz média

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatása egyelőre nincs napirenden” –mondta Szijjártó Péter a RIA Novosztyinak, amely arról kérdezte a külügyminisztert: vajon Orbán Viktor mikor utazik Oroszországba.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megerősítette az Antalyai Diplomáciai Fórumon, hogy a jövő héten meglátogatja Floridában Donald Trump volt amerikai elnököt. A magyar miniszterelnök és a volt amerikai elnök legutóbb 2022 nyarán találkozott utóbbi New Jersey-i golfklubjában.

A magyar miniszterelnök egyébként utoljára 2022-ben utazott Moszkvába tárgyalni, akkor a gázszállításról, a magyar vakcinagyárról és Paks II-ről egyeztettek Putyinnal.