Szokatlan dolgot művel a sötét anyagot vizsgáló űrteleszkóp

1 hónap ezelőtt 23

Tavaly júliusban indult útnak az Európai Űrügynökség új szondája, az Eukleidész (Euclid), amivel az univerzum 95 százalékát kitevő sötét energiát és sötét anyagot tanulmányozzák a tudósok. Az eszköz egészen 1,5 millió kilométernyire eltávolodott a Földtől (az L2 Lagrange-ponthoz, ahol a James Webb űrteleszkóp is "állomásozik"), hogy megfelelő helyről folytathassa vizsgálatait.

Most azzal a problémával szembesültek a kutatók, hogy a teleszkóp kezdi elveszíteni a „látását”, mert lassan vízmolekulák fagynak rá a tükrökre, nagyon vékonyan, néhány nanométer vastagságban (ez akkora, mint egy DNS-lánc szélessége). És mert az Eukleidész nagyon messze van a bolygónktól, csak "távirányítani" lehet. A mérnökök ezért kidolgoztak egy tervet arra, hogyan tartsák melegen az eszközt az űr mélyén - írta a hvg.hu.

A tudósok tehát most olyan parancsot küldenek az űrtávcsőnek, hogy melegítse a tükreit, illetve az optikai rendszer egyes elemeit, hátha a fűtéssel elpárolog róluk a víz. Reiko Nakajima, a VIS-csapat tagja szerint ez az első alkalom, hogy alkalmazni kell a jégmentesítést.

Az ESA szerint egyébként a víz a Földről származhat, a molekulák az összeszerelésnél tapadhattak meg a felszínén, most pedig szép lassan szivárognak, majd az első helyen lecsapódnak, amivel találkoznak. Ez a gond más eszközökkel is előfordulhat.