Szomorú karácsony Betlehemben, zarándokok és turisták nélkül telik az idei ünnep

4 hónap ezelőtt 10

Az iszlamista Hamász terrorszervezet és Izrael állam háborúja miatt idén zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén. Éjféli mise idén is lesz Betlehemben, de ezúttal külső dekoráció és karácsonyi fények nélkül, csak liturgiai programok lesznek és csak a helyi keresztények számára.

A helyi hagyományoknak megfelelően vasárnap délután Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka áthalad menete élén Jeruzsálemből Betlehembe, ahol azonban a más években megszokott hangos ünneplés, a helyi cserkészzenekar helyett csendben fogják elkísérni a Születés Temploma melletti Jászol térre.

Betlehem legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, hetvennyolc szálloda várja 5700 szobával a helyi csúcsszezonban, karácsony környékén a vendégeket, de idén a háború miatt szinte teljesen elmaradtak a külföldiek. Más években napi hatezer zarándok és turista lepi el ezt a települést, de idén egész novemberben mindössze 624 külföldit vettek nyilvántartásba a Palesztin Hatóság helyi szervei. Tavaly mintegy 120 ezren, a koronavírus-járvány előtt pedig mintegy 150 ezren látogatták meg Jézus hagyomány szerinti születési helyét karácsony időszakában. (MTI)