Szörényi Levente: „Aggódom, nehogy valami elüsse Orbán Viktort”

2 hónap ezelőtt 9

A zeneszerző úgy véli, a Lenin és Sztálin által indított „világbolsevizmus” ma nyugat felől fenyeget, és különben is, az orosz államfő „már nem egy pártfőtitkár, de nem is cár”.

A szovjetek Leninnel és Sztálinnal élen csak előreszaladtak „a társadalom totális és erőszakos átformálásával, ám a bolsevikok a nácikhoz hasonlóan elbuktak. A világuralomra törekvés ma is létezik, működik, merthogy lényegében azonos gyökerű,

ezt nevezem én világbolsevizmusnak. És ez bizony ma nyugat felől fenyeget,

igaz, egészen más eszközökkel. Ma az orosz államfő már nem egy pártfőtitkár, de nem is cár, akinek a segítségével a Nyugat leverte az 1848-as forradalmunkat. Persze ettől még lehet rá haragudni” – mondta a Mandinernek adott interjújában Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző arra a kérdésre válaszul, mit gondol arról a „vádról”, hogy a magyar jobboldal oroszbarát lenne. Hozzátette: azt kimondani, hogy Amerika „folyamatosan szítja a feszültséget, nem mellesleg Trianont is többek között neki köszönhetjük”, nem jelent oroszbarátságot.

Szörényi az interjúban többször visszatér a nyugati „világbolsevizmushoz”, közli például:

Szomorúnak tartom, hogy a világbolsevizmushoz dörgölőző réteg nem vonja le a konzekvenciát: olyan országban él, amit nem tud kisajátítani, csak hatalmilag leuralni.

Szerinte akinek ez nem tetszik, az azt teheti, amit „épp az ő miniszterelnökük javasolt: el lehet innen menni”.

A riporter kérdezte Szörényit az Európai Unióból való esetleges kilépésről is, amiről a zeneszerző azt gondolja, „sok függ a júniusi választástól. Európának ideje lenne végre felébrednie, sajnos azonban az emberek el vannak altatva”. Ezzel kapcsolatban példaként a filmművészetet hozta fel, hiszen szerinte mindent leural a hollywoodi silányság, miközben ezekben a filmekben „az agresszivitásról, a háborúról, illetve a hagyományos emberi értékek felszámolásáról van szó”. Hozzáteszi:

Szerencsére ez nem annyira a mi problémánk, én inkább amiatt aggódom, nehogy valami elüsse Orbán Viktort.

Még a lehetséges új amerikai elnök Donald Trump szerint is kemény fickó, s ellenáll a befolyásolási kísérleteknek.”

Szóba került az is, hogy Szörényi is kilépett Novák Katalin tanácsadó testületéből a kegyelmi botrány miatt (még Novák lemondása előtt): a zeneszerző elmondta, nemrég szedte le azt a bekeretezett képet a faláról, ami a tanácsadó testületet ábrázolta. „A mai napig büszke vagyok rá, hogy ott lehettem, nem tehetek róla, hogy sajnos okafogyottá vált.”