Szörnyű pusztítást végzett Madagaszkáron egy ciklon, ezrek maradtak fedél nélkül és többen meghaltak

1 hónap ezelőtt 10

Mindent lerombolt a Madagaszkáron tomboló Gamane ciklon ami az útjába került, ezrek otthona pusztult el, és többen meghaltak. A ritka fajta ciklon sajátossága, hogy minden infrastruktúrát lerombol, aminek súlyos következményei vannak a lakosság szempontjából, és nagyszabású árvizek kísérik.

Hat ember meghalt és több mint 2600-an maradtak fedél nélkül, a szerda reggel a szigetország északi részén lecsapó Gamane ciklon miatt – írja az MTI a helyi országos katasztrófa-elhárítási hivatal (BNGRC) közleménye alapján.

További ezer ember háza a múlt héten dőlt romba a heves esőzés miatt. 

A Gamane-t az esti órákban erős trópusi viharrá minősítették át, és a meteorológiai előrejelzések szerint várhatóan péntek délután hagyja el a csendes-óceáni szigetet.

A ciklon sajátossága, hogy a pályáját az utolsó pillanatban tudták megállapítani. Tizenkét órával az érkezése előtt az előrejelzések úgy vélték, hogy csak súrolja a szigetet.

Elack Andriakaja, a BNRGC főigazgatója elmondta, hogy ez a fajta ciklon igen ritka. Szinte álló helyzetben halad előre, és ahol tartózkodik, minden infrastruktúrát lerombol, aminek súlyos következményei vannak a lakosság szempontjából, és nagyszabású árvizek kísérik.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM