Tagadja a Boeing, hogy gond lenne a 787-es gépek biztonságával

2 hét ezelőtt 20

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A Boeing hétfőn kiállt a 787 Dreamliner és a 777-es repülőgépek minőségi és biztonsági tesztjei mellett, válaszul egy mérnökük által felhozott vádakra, miszerint a cég gyorsította a gyártási folyamatokat. Sam Salehpour, a vállalat mérnöke kijelentette, hogy a 787-es modellek összeszerelése során az illesztések túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami rövidítheti néhány gép élettartamát. A Boeing cáfolta ezeket az állításokat, "pontatlannak" nevezve őket, és hangsúlyozva repülőgépeik biztonságát.

Salehpour konkrétan a 787-es szénszálas kompozit törzsénél lévő illeszkedési problémákra hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy látott embereket ugrálni a 777-es darabjain az illeszkedés megkönnyítése érdekében.

A Boeing ezzel kapcsolatban közölte, hogy ezek az állítások nem helytállóak és teljes mértékben bíznak a gépek biztonságában és tartósságában.

A cég korábban felfüggesztette a 787-es modellek szállítását közel két évre nem megfelelő méretű alátétek miatt. A Boeing nyilatkozata szerint az FAA felügyelete alatt végrehajtott szigorú mérnöki vizsgálataik igazolták, hogy ezek nem jelentenek biztonsági aggályokat.

A Boeing vezető mérnökei egy sajtótájékoztatón ismertették a 787-es modell stressz- és biztonsági tesztjeit, amelyek során a gépet 165 000 cikluson át tesztelték változó körülmények között. Steve Chisholm, a cég gépészeti és szerkezeti mérnöki részlegének vezetője elmondta, hogy ezeket a teszteket többször is megismételték, többször annál, mint amennyit a repülőgépek valós használat során tapasztalhatnak.

Salehpour és további személyek - köztük egy volt légiközlekedési tisztviselő és egy független biztonsági szakértő - részt vesznek egy szerdai szenátusi meghallgatáson, amely a Boeing biztonsági kultúrájának feltárását célozza. Eközben a Boeing vizsgálat alatt áll a januárban történt Alaska Airlines-incidens miatt.

A Boeing körüli biztonsági aggályok megviselték a társaság részvényeit, idén több mint 30 százalékkal esett a részvények árfolyama.

Címlapkép forrása: Getty Images