Tavaly 104 orosz sakkozó változtatta meg a sportállampolgárságát

4 hónap ezelőtt 10

2023-ban 104 orosz sakkozó változtatta meg a sportállampolgárságát, miközben csak négy új sportoló kezdett játszani Oroszországban – írja a Sports.ru a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) átigazolási statisztikájára hivatkozva.

Az élsportolók közül többek között Szanan Szjugirov (40. a világranglistán) – aki már magyar színekben versenyez –, Alekszej Szarana (41.), Vlagyimir Fedoszejev (45.), Nyikita Vitjugov (50.) és Alekszandra Kosztenjuk (11. szám) hagyta el az orosz sportállampolgárságot.

A most orosz színekben játszó új nevek között van Jurij Ajrapetjan és Viktor Filonov két korábbi ukrán sakkozó, David Bukata Ausztráliából, Kanan Heydarli Azerbajdzsánból és a kazah Nagyezsda Iszkicsekova. A felsorolt sportolók FIDE-rangsorában a legmagasabb helyet Ajrapetjan foglalja el, de ő is csak 862.

A sportolók az orosz sportállampolgárságról azért is mondtak le, hogy részt tudjanak venni nemzetközi versenyeken, amiken az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt. Egy júliusi becslés szerint az orosz invázió kezdete óta legalább 204 orosz változtatta meg a sportállampolgárságát, köztük 141 sakkozó és 11 műkorcsolyázó.

Az orosz sportminisztérium azon dolgozik, hogy „minimalizálja a sportállampolgárság megváltoztatásának eseteit” a sportolókkal való „hatékony szerződések” megkötésével, és azt is megköveteli, hogy azok, akik külföldi csapathoz mentek, fizessék vissza a felkészülésre fordított pénzeszközöket – mondta Alekszej Morozov miniszterhelyettes, aki azt mondta, „veszteségnek” tekinti az országnak, amikor a sportolók külföldi csapatokhoz igazolnak át. (Moscow Times)