Távozik a Zeneakadémia botrányba keveredett kancellárja

4 hét ezelőtt 18

Kotán Attilát kiemelt miniszteri feladat ellátásával bízza meg Csák János kulturális és innovációs miniszter a Neumann János Programhoz kapcsolódóan – derült ki egy MTI-közleményből csütörtök délután. Az Indexnek több Zeneakadémiai forrás is megerősítette: mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kotán Attila távozik a rektori székből

Az Országgyűlés 2023 nyarán szavazta meg Magyarország új innovációs stratégiáját, a Neumann János Programot (NJP), melynek fókuszában az egyetemek, valamint a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll.

Az NJP jelentős elvárásokat fogalmaz meg a zöld átállás területén, ezért április elsejétől kiemelt miniszteri feladat ellátásával bízza meg Kotán Attilát a Kulturális és Innovációs Minisztérium zöld átállással kapcsolatos innovációs projektjeiben – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A közgazdász szakember nagy tapasztalattal rendelkezik mind az energetika és gazdálkodás, mind az oktatás területén, ennek megfelelően az NJP célkitűzéseinek elősegítése, valamint a zöld átállás támogatása szerepelnek kiemelt feladatai között.

„Szintén április elsejétől Dóczi Gergely látja el a Zeneakadémia gazdasági, pénzügyi vezetéséhez kapcsolódó feladatokat”  – olvasható az MTI-közleményben.

Forrásaink szerint Kotán Attila távozik a Zeneakadémiától 

Bár a fenti MTI közleményben csak nagyon közvetve írtak arról, hogy Kotán Attila távozik a Zeneakadémia éléről, az Indexnek több zenekadémiai forrás is azt mondta csütörtök délután,

hogy Kotán Attila valóban otthagyja az intézményt. 

A közlemény utolsó, fentebb idézett, Dóczi Gergelyre vonatkozó mondatában egyébként lényegében ezt írták körbe, miután a kancellár rendszert a gazdasági, pénzügyi irányítást végzi – bár szó szerint nem írták le azt, hogy Dóczi a kancellári tisztséget veszi át Kotántól. 

Botrányoktól volt hangos a Zeneakadémia 

Az ügy előzményiről több cikkben is írtunk korábban. Többek közt arról is beszámoltunk, hogy egy feszült hangulatú szenátusi ülés volt március 12-én a Zeneakadémián.

A gyűlésen körülbelül hatvan diák jelent meg, de beszédet mondott Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (LFZE HÖK) elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy „az egyetemi vezetés egy részének döntései és azok következményei miatt úgy gondolják, eljött az idő, hogy kritikusan szemléljék a jelenlegi helyzetet”. 

A FELKÉSZÜLT SZAKEMBEREK sorra elhagyták a Zeneakadémiát Kotán Attila Bertalan, az intézmény kancellárjának vezetési stílusa miatt. 

Kotán Attila, a Zeneakadémia kancellárja reakciójában jelezte, hogy jogi lépéseket kezdeményez. Az Indexen megjelent cikkre Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar dékánja, a BME szenátusának tagja reagált. Szerinte a kancellári irányítási modell megbukott, a nemzeti felsőoktatási törvény felülvizsgálatra szorul.

„A kancellár, Kotán Attila másfél éve még a BME-n dolgozott, hasonló, elfogadhatatlan vezetési módszerekkel. Akkor egy 240 éves, nemzetközi hírű, a területén itthon és külföldön kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézményt, a Műegyetemet zilálta szét″ – fejtette ki Aszódi Attila.