Tengeri kábelrongálás - Előkerült egy horgony

6 hónap ezelőtt 24

Egy horgonyt emeltek ki a tengerfenékről az október 8-án megrongálódott balti-tengeri Balticconnector finn-észt gázvezeték közelében, és most vizsgálják, hogy az a történtek idején térségben hajózó kínai konténerszállító-hajóhoz tartozik-e - közölte kedden a finn rendőrség.

A finn hatóságok korábban arról számoltak be, hogy a tengerfenéken futó gázvezetéken és két távközlési kábelen történt károkat külső mechanikus behatás okozta, s annak kiderítésén fáradoznak, hogy szabotázsakcióról, vagy balesetről van szó.

A finn Nemzeti Nyomozóiroda (NBI) pénteken tudatta, hogy vizsgálataik a kínai NewNew Polar Bear nevű konténerszállító-hajóra összpontosítanak, amely az incidens idején áthaladt a vezetékek felett.

Az NBI kedden megerősítette, hogy a NewNew Polar Bear valójában elvesztette egyik elülső horgonyát. A nyomozóiroda mindemellett hozzátette, hogy a próbálkozások ellenére eddig nem sikerült felvenni a kapcsolatot a hajóval, hogy megkérdezzék, valóban a Finn-öbölben vesztette-e el horgonyát.

A Balticconnectort október 8-án zárták le szivárgás miatt. A gázvezetékkel egyidőben megrongálódott egy Finnországot Észtországgal összekötő távközlési kábel is.