Természetes módszerek az alsó húgyúti betegségekhez társuló vizelési zavarok enyhítésére

5 hónap ezelőtt 10

Erőlködés vizelés közben, gyenge vagy szakaszos vizeletáramlás, hirtelen és/vagy gyakori vizelési inger, és az érzés, hogy nem tudjuk teljesen kiüríteni a hólyagunkat. Ezek mind az alsó húgyúti betegségekkel járó vizelési zavar tünetei is lehetnek, amelyek sok ember életét megkeserítik. A jó hír az, hogy számos egyszerű és természetes módszer létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a panaszokat, és így visszaadhatják például az éjszakai pihenés nyugalmát, ezzel pedig jelentős életminőség-javulást okozhatnak.

Ahogy más betegségek esetében is, az első lépés itt is a megelőzésben rejlik. Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a gyógynövény-terápiák mind hozzájárulhatnak a húgyutak egészségének fenntartásához és javításához. Fontos megérteni, hogy az alsó húgyúti tünetek – angol nevének rövidítésével LUTS –, köztük a változatos vizelési zavarok sokféle okból alakulhatnak ki, például prosztatamegnagyobbodás, hólyaggyulladás vagy cukorbetegség miatt. Ezért mindig ajánlott szakorvosi konzultációval kezdeni, hogy kizárjuk a súlyosabb betegségeket, és a kezelés megfelelő irányba indulhasson el.

Mit ne együnk?

Az egészséges életmód egyik kulcsfontosságú eleme a táplálkozás. Az étrendünk nagyban befolyásolja egész szervezetünk, így az alsó húgyúti rendszer működését is. Ez utóbbival kapcsolatban az egészséges étkezésnél kiemelt figyelmet kell fordítani a következőkre:

  • Cukor- és koffeinbevitel csökkentése. A cukor és a koffein túlzott fogyasztása irritálhatja a húgyhólyagot, és fokozhatja az éjszakai vizelés gyakoriságát. Kerüljük a cukros üdítőket, a kávét és más koffeintartalmú italokat, főleg este, lefekvés előtt!
  • Kevesebb só. A magas sóbevitel gyakori vizelési ingerhez vezethet. Ezért, ahol csak tudjuk, csökkentsük a só használatát!
  • Elegendő folyadékbevitel. Az éjszakai WC-re járkálás elkerülésére lefekvés előtt lehetőleg már ne igyunk túl sok folyadékot. Nagyon fontos azonban, hogy napközben elegendő vizet igyunk, mivel a megfelelő hidratáltság és a hólyag gyakori „átöblítése” segíthet elkerülni a húgyhólyag irritációját.

Hogyan segít a testmozgás?

A rendszeres testmozgás, az aktív életmód segít megőrizni az egészséges testsúlyt, és javítja a vérkeringést. A túlsúly pedig jelentős nyomást gyakorolhat a húgyúti szervekre, ami problémákhoz vezethet. Az aerob és a kardiovaszkuláris gyakorlatok, mint például a futás, úszás vagy kerékpározás kiválóak a teljes test edzésére és az általános egészség javítására.

A túlzott stressz hatására olyan hormonokat szabadít fel a szervezetünk, amelyek hatással lehetnek a húgyúti rendszerre is. A rendszeres testmozgás csakúgy, mint a meditáció és a jóga, segíthet a stressz csökkentésében.

Alkalmazzunk gyógynövényeket!

A gyógynövényes terápiák szintén hatékonyak lehetnek az alsó húgyúti tünetek enyhítésében. Itt van például a tökmagolaj, amely gazdag esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, számos előnyös hatása van az egészségünkre, és az alsó húgyúti tünetek között számon tartott vizelési zavarokat is mérsékli. A tökmagolajnak többféle pozitív hatása lehet a húgyutak egészségére. A benne található fitoszterolok segíthetnek csökkenteni a prosztata megnagyobbodását, ami a vizelési zavarok leggyakoribb oka. A tökmagolajban lévő gyulladáscsökkentő vegyületek enyhíthetik a húgyutak gyulladását, ezáltal csökkenhet a vizelési inger gyakorisága. A tökmagolajról érdemes tudni, hogy erős vízhajtó hatású, ezzel segíthet a húgyúti rendszer tisztán és egészségesen tartásában. Ráadásul kiváló cinkforrás: azért fontos ez, mert a cink hiánya hozzájárulhat a prosztata megnagyobbodásához és az alsó húgyúti tünetek kialakulásához.

Hasznos gyógynövény lehet még a teafaolaj, amelynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, emiatt alkalmazzák különböző egészségügyi problémák, köztük az alsó húgyúti tünetek, mint a vizelési zavarok kezelésére is. A gyógynövények közül még az ázsiai gázló, a szalmagyopár vagy a tömjénfa is segíthet mérsékelni az alsó húgyúti tüneteket, például a vizelési zavarokat.

Türelem és kitartás

A betegség kezelése során fontos a türelmes és kitartó hozzáállás. Az életmódváltás és a természetes terápiák okozta javulás csak pár hónap elteltével tapasztalható. Végezetül, az alsó húgyúti tünetek, köztük a vizelési zavarok nemcsak az idősebb férfiaknál, hanem fiatalabb korban is előfordulhatnak. Ezért soha nem szabad figyelmen kívül hagyni az ilyen tüneteket, és ajánlott szakorvoshoz fordulni. Az egészséges életmód kialakítása azonban mindig az első lépés a megelőzésben és az egészség hosszú távú fenntartásában. Az egészségünkbe fektetett energia mindig kifizetődő, amely hozzájárul, hogy a mindennapokat teljes vitalitással élvezhessük.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

www.proxelan.hu/prosztatamegnagyobbodas/

Proxelan Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Az oldalon elhelyezett tartalom a Proxelan forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.