Tét a világbajnoki aranyérem: Magyarország–Egyesült Államok élőben az Indexen - Története ötödik világbajnoki fináléjában küzd a női pólócsapat

2 hónap ezelőtt 8

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • A Szingapúr elleni csoportmeccs óta először került be a mérkőzésnapi keretbe Faragó Kamilla. Lehet akár ő a meglepetésemberünk? 

  • Pacsiznak a lányok, aztán jön a vízbeugrás és a kezdés!

  • A mieink esélyeit növelheti, hogy a Tokióban olimpiai bajnoki címet szerzett amerikai válogatottból mindössze öten maradtak meg hírmondónak: Asleigh Johnson, a világ legjobb kapusa, továbbá Maddie Musselman, Rachel Fattal, Maggie Steffens és Kaleigh Gilchrist. Közülük a még mindig csak 30 éves, Puerto Ricó-i felmenőkkel rendelkező Steffens a történelem legsikeresebb női pólósa a maga három olimpiai és négy vb-aranyérmével. És azt se felejtsük el, hogy 2018-ban egy évet az UVSE-ben légióskodott!

  • Keszthelyi Ritáék úgy vágtak neki a vb-nek, még nincs meg az olimpiai kvótájuk Párizsra. Vagyis a legfőbb cél a még három kiadó kvalifikációs hely egyikének megszerzése volt. Az óriási nyomást jelentő feladatot a címvédő hollandok elleni ötöspárbajban megnyert negyeddöntővel teljesítették a mieink. Mondhatni, azóta felszabadultan játszhatnak... Ez a könnyedség vajon ma is visszaköszön?

  • Elsőként az amerikaiakat köszöntik, aztán jövünk mi. Durva, bár a keret alaposan kicserélődött Tokió óta, csupán négy olyan játékos van köztük, akinek nincs legalább egy vb-címük.

  • Eddig négyszer sikerült meglepnünk vb-n az elmúlt két évtized örökös favoritjának számító Egyesült Államokat.

  • A legutóbbi magyar sikerig nem kell sokat visszalapozzunk, a világliga-sorozat play off-elődöntőjében 10–9-re tudtuk felülmúlni az USA-t.

  • Az Egyesült Államok Spanyolországgal mérkőzött a dohai fináléért két nappal ezelőtt, 11–9-re legyűrve az európaiakat. Lényegében az erős kezdés és így az első negyed döntött (3–1), a folytatásban ezzel a fórral igyekezett sáfárkodni a hétszeres világbajnok, sikerrel.

  • „Minden további nélkül nyerhetünk – vélekedett Faragó Tamás az Indexnek a döntő előtt. – Megvannak hozzá a játékosaink, a klasszisaink, Keszthelyi Rita, Szilágyi Dorka, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra önbizalma visszatért, nem vagyunk esélytelenebbek az amerikaiaknál.”

    Ch. Gáll András kollégánk teljes beharangozója Faragóé mellett Stieber Mercédesz gondolataival itt olvasható!

  • Magyari remek, 51 százalékos védési hatékonyságot tudhat maga mögött a vb eddigi meccsein, az amerikaiak klasszisa, Ashleigh Johnson azonban még erre is rátesz egy lapáttal, 59 százalékos összteljesítménnyel a háta mögött vághat neki a finálénak. Nem semmi.

  • A csoportkört három yőzelemmel tudta le a magyar válogatott (–Új-Zéland 19–8; –Szingapúr 39–2; –Ausztrália 13–9), a folytatásban aztán a negyeddöntőben, majd az elődöntőben is nagyott küzdött, és ötméterespárbajban kerekedett riválisa fölé. Előbb a vb- és aktuális Eb-címvédő Hollandiát győzte le 8–8 után 13–12-re, majd Görögországot 9–9 után 13–11-re.

  • Néhány évvel ezelőtt még ahhoz is merészség kellett, hogy egyáltalán felmerüljön az amerikaiak legyőzésének lehetősége. Tavaly a vb-n azonban szertefoszlott a verhetetlenség mítosza. Az Egyesült Államok címvédőként csupán ötödik lett. Igaz, számunkra kevésbé kellemes emlék, hogy a 2022-es finálé után ezúttal a vigaszági kisdöntőben is épp a magyar válogatotton kerekedtek felül. Akkor ötösök után 15–13 lett a vége – oda.

  • A minden olimpián érmes, legutóbbi három alkalommal győztes amerikaiak hétszer bizonyultak legjobbnak a világbajnokságon (2003, 2007, 2009, 2015, 2017, 2019, 2022). Döntőben csupán egyszer maradtak alul, 2005-ben pont tőlünk kaptak ki hosszabbítás után 10–7-re.

  • Női válogatottunk 1994-ben és 2005-ben nyert, 2001-ben, valamint 2022-ben – utóbb hazai medencében a Margitszigeten – kikapott eddigi négy vb-döntőjéből. A sorminta alapján egy bravúros győzelemnek kellene következnie, de a képlet közel sem ilyen egyszerű...

  • Hamarosan kezdődik a Magyarország–Egyesült Államok-döntő, a dohai vizes világbajnokság női vízilabdatornájának fináléja.