Tíz év után szabadult egy lány a Boko Haram fogságából

1 hét ezelőtt 11

Terhes volt, amikor megtalálták.

A nigériai hadsereg azt állítja, megmentettek egy újabb chiboki diáklányt, akit a Boko Haram dzsihadista szervezet fegyveresei raboltak el 2014-ben – számolt be a CNN. Mint írják, Lydia Simont három gyermekével együtt mentették ki az északi Borno államban hadműveletet végrehajtó csapatok, öt hónapos terhes volt, amikor megtalálták. 

Azt a hadsereg nem közölte, pontosan hogyan és mikor történt a mentés, csak annyit mondtak, a közelmúltban történt. 

A Boko Haram terrorszervezet 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északkeleti részén található Chibokból 2014 áprilisában Abubakar Shekaku vezetésével. Akkor a férfi egy videón keresztül azt üzente a nigériai keresztényeknek: “Elraboltuk a lányaitokat és el fogjuk adni őket!”. A szervezet vezetője azóta meghalt, amikor egy másik dizshadista szervezettel történt összecsapás során felrobbantotta magát egy robbanómellénnyel.

A foglyokat arra kötelezték, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek elrablóik. A lányok közül néhányan a foglyul ejtésük után nem sokkal el tudtak menekülni, 2016-ban pedig 24-en nyerték vissza szabadságukat. 2017 májusában a Boko Haram váltságdíj ellenében, illetve fogságban lévő több vezetője elengedésének a fejében 82 lányt elengedett. Az Amnesty International adatai szerint több mint 80 lány sorsa továbbra is ismeretlen.

A terrorszervezet célja a saría, vagyis az iszlám törvények bevezetése, ennek érdekében 15 éve vívnak lázadó harcot Észak-Nigériában, ez idő alatt több ezer embert raboltak el fegyvereseik. A chiboki lányok elrablása továbbra is a legnagyobb visszhangot kiváltó példa arra, hogy a csoport iskolákat vesz célba.