Tizenéves terroristák terveztek késes támadást rendőrök ellen Németországban

3 hét ezelőtt 12

A Bild című lap beszámolója szerint a tinédzserek az Iszlám Állam terrorszervezet nevében azt tervezték, hogy templomokban keresztény hívők, továbbá rendőrösökön rendőrök ellen késes támadásokat hajtsanak végre.

Sőt, a kések mellett még Molotov-koktélpalackokat is bevetettek volna. Továbbá tervezték azt is, hogy "fegyvertárukat" lőfegyverekkel is bővítsék.

A hátságok közlése szerint jelenleg négy fiatal fiú és egy lány van őrizetben.

A düsseldorfi hatóságok az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai illetékesektől kapott információk nyomán göngyölítették fel a sejtet.

Az őrizetbe vett Albina H. néven említett 16 éves lányról kiderült, hogy több olyan düsseldorfi és müncheni még fiatalabb lánynál állt kapcsolatban, akik az Iszlám Államért "rajongtak".

A lány német és marokkói útlevéllel rendelkezik, szüleivel Düsseldorfban él.

Apja már korábban a hatóságok célkeresztjében volt a terrorizmus finanszírozásának gyanújával.

Ellene hat évvel ezelőtt már eljárás indult azzal a váddal, hogy pénzt gyűjtött az Iszlám Állam terrorszervezet számára.

Sőt autójában egy pisztolyt is találtak, így illegális fegyvertartással is vádolták őt.

Az évekkel ezelőtt történtek nyomán a düsseldorfi hatóságok tartottak attól, hogy Albina H. is lőfegyverekhez juthatott hozzá.

A család lakását átkutatva egy bozótvágó kést és egy tőrt találtak.

Ezen kívül elkobozták a lány mobiltelefonját, és ennek segítségével egy csetcsoportot tártak fel.

A csoport tagjai különböző támadások tervéről egyeztettek.

Így a tizenévesek valójában arról egyeztettek, hogy a templomokban késes támadásokat hajtsanak végre "hitetlenek", továbbá rendőrőrsök ellen.

A lehetséges helyszínek között Düsseldorf, Dortmund és Köln szerepelt. Konkrét tervet ugyanakkor még nem említettek.

A düsseldorfi ügyészség Albina H.-t és egy társát őrizetbe vette, és vizsgálatot indított bűncselekmény elkövetésre irányuló összeesküvés miatt.

A kutatást ezután tovább folytatták két további csetpartner ellen, akik egy ideig tovább folytatták az egyeztetést.

Ennek nyomán a terv még konkrétabbá vált, eszerint a fiatalok a templomok és a rendőrőrsök mellett bárokat és sportklubokat is a lehetséges célpontok között említették.

Végül őket is azonosították, és őrizetbe vették.

A tartományi biztonsági szolgálat egyik illetékese szerint az eset jól példázza, hogy a fitalok milyen gyorsan radikalizálódnak az interneten, és ez mekkora veszélyt jelent.

Ennek nyomán arra szólítták fel a szülőket, a tanárokat és a barátokat, hogy értesítsék hatóságokat, amennyiben gyanús fejleményt észlelnek.