Tízévesek lettek, de másokat ünnepeltek

1 hét ezelőtt 9

Az Irodalmi Magazin megjelenésének 10. évfordulója alkalmából szerkesztőségünk díjat alapított. Először Balogh Piroska irodalomtörténész és Bánki Éva József Attila-díjas író kapta az elismerést.

Sokan úgy tartják, hogy a díjakat adják, és nem kapják. De tény, hogy fontos gesztus. Egyrészt az elismerés, másrészt az emlékezés miatt. A magyar irodalmi életben több díjat is alapítottak az elmúlt időszakban, az egyiket Kovács András Ferenc költőlegenda, a másikat Reményi József Tamás szerkesztő-kritikus emlékére.

Megvannak az első nyertesek

A sor most folytatódik, miután az Irodalmi Magazin szerkesztősége megjelenésének 10. évfordulója alkalmából díjat alapít. Az elismerést minden évben olyan szerzőiknek szeretnék átadni, akik a folyóirat irodalomtudományos ismeretterjesztő célkitűzéseire figyelemmel kiemelkedő teljesítménnyel, magas színvonalú konferencia-előadásokkal, beszélgetésekkel, tanulmányokkal és szépirodalmi esszékkel ajándékozták meg az olvasókat, konferenciáinak résztvevőit, hallgatóit – olvasható az Irodalmi Magazin honlapján.

„Minden évben két díjról dönt majd a szerkesztőség, így mind a tanulmány tudományos, mind pedig az inspirációs esszé jellemzően szépirodalmi műfajában egy-egy jeles szerzőnk elismerésére egyaránt lehetőségünk nyílik.”

Az első díjazottak Bánki Éva író és Balogh Piroska irodalomtörténész.

Idei díjainkat Nagy Márta keramikus, porcelántervező iparművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi tanára tervezte és készítette.

Ihlet és reflexió

Folyóirat oldalán azt írják, hogy kiemelt feladatának tekintik, hogy az irodalomtudomány legfrissebb kutatási eredményeit közvetlenül csatornázzák be a köz- és a felsőoktatás tudásközvetítő munkájába.

„E feladat teljesítésében akkor lehetünk sikeresek, ha az összeállításainkban megjelenő írások úgy tesznek eleget a legmagasabb színtű szakmai elvárásoknak, hogy egyszersmind a tudományos terminológiában kevésbé jártas olvasók számára is hozzáférhetőek maradnak” – írják.

Az Irodalmi Magazin szakmai koncepciójának fontos célkitűzése még, hogy az egyes irodalmi életművek és témák tudományos feldolgozása mellett a kortárs író-társadalmat is megihlessék, reflexióra késztessék egy-egy kedvenc mű vagy meghatározó olvasási élmény kapcsán. Ezen törekvésünknek ad teret minden lapszámukban a tudományos diskurzust átszövő inspirációs rovatuk.