Tízezrek tüntettek a Kanári-szigeteken a fenntarthatatlan turizmus ellen

1 hét ezelőtt 15

A Kanári-szigeteken 2023-ban 13,9 millió ember fordult meg, ez hatszor annyi, mint ahányan ott élnek. A demonstrálók szerint a turizmus a jelenlegi formában már nem tartható fenn.

Több tízezer ember vonult utcára a Kanári-szigeteken, hogy az oda özönlő turisták ellen tiltakozzanak – számolt be róla a The Guardian. A szervezők szerint mintegy 50 ezer demonstráló azt követelte, korlátozzák a beengedhető turisták számát, a jelenlegi rendszerben ugyanis a lakhatás megfizethetetlenné válik, miközben a túl sok oda érkező ember megterheli az erőforrásokat is.

A helyiek hangsúlyozták, nem a turisták ellen tüntettek, hanem a korlátlan turizmus ellen. A lapnak nyilatkozó tüntetők szerint a bérek rendkívül alacsonyak, miközben a megélhetés és a lakhatás költségei már az egekben vannak. Barcelonában és Madridban hasonló megmozdulásokra került sor.

A statisztikai adatok szerint 2023-ban 13,9 millió ember kereste fel a Kanári-szigeteket, ahol össesen 2,2 millió ember él. A turizmus ugyanakkor a szigetcsoport GDP-jének 35 százalékát adja, ami csak 2022-ben 16,9 milliárd eurót termelt. A helyiek szerint azonban az ágazat nyomást gyakorol a természeti erőforrásokra, és kiszorítja az ott élőket a bérleti piacról.

A Kanári-szigeteken élők 33,8 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, aminél rosszabb mutatókkal csak Andalúzia rendelkezik.

A demonstrálók szerint egyértelmű, hogy fenntarthatatlan a jelenlegi modell, ami rendkívüli terhet ró a környezetre. A hatóságok és a vállalkozások azonban mégis ragaszkodnak a mostani rendszerhez.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális elnöke szerint a változás már elindult, minden intézkedés, amit a kormányzat hoz, a modell felülvizsgálatán alapul. Azt azonban nem részletezte, pontosan milyen lépések ezek.