Több tagállam még sokkal több magyar uniós forrást blokkolt volna

1 hónap ezelőtt 15

Az Európai Unió Tanácsa 2022 decemberében felfüggesztette három magyarországi operatív program 55 százalékának kifizetését, és megtiltotta a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályai miatt az EU-s intézményekkel való szerződéskötést. Az intézkedés összesen 6,3 milliárd euró befagyasztását eredményezte a kondicionalitási (másnéven jogállamisági) eljárásban, valamint az alapítványi fenntartású egyetemeket kizárták az Erasmus és Horizon programokból.

A szankciót az Európai Bizottság terjesztette elő 2022 szeptemberében, az úgynevezett jogállami feltételességi eljárásban.

Habár a tagállamok enyhítettek az eredeti javaslaton, a Tanács decemberi döntése mellett néhány tagállam éppen túl enyhének tartotta az intézkedést.

A 444 cikke szerint a tárgyalási dokumentumokból kiderül, hogy Svédország, Belgium, Hollandia és Luxemburg képviselői kritikus kérdéseket tettek fel a Bizottságnak az intézkedésekkel kapcsolatban.

Bár az eredeti cikk nem tér rá ki, de épp ezek az országok nem támogatták azt sem tavaly év végén, hogy Magyarország megkapja a RePowerEU program előlelegeit. Rajtuk kívül Dánia, Finnország és Svédország is tartózkodott a magyar helyreállítási és ellenállóképességi (RRF) terv módosításáról szóló szavazáson, amin végül 0,9 milliárd eurónyi előleg kifizetését engedélyezték.

Például Hollandia érdeklődött, miért nem érintették a javasolt szankciók a mezőgazdasági alapokat is, mivel azok is uniós források, amelyeket érinthetnek a korrupcióval kapcsolatos brüsszeli aggályok. A Bizottság válasza szerint a javasolt intézkedéseknek az uniós pénzeket érintő kockázatokhoz kellett igazodniuk, és nem volt elegendő információjuk a mezőgazdasági alapok esetében a források rossz kezeléséről.

Az uniós büntetőintézkedések mellett a tagállamok a magyar kormány által vállalt korrekciós lépéseket is értékelték, és sok kétségük merült fel az újonnan tervezett Integritás Hatósággal kapcsolatban.

Az intézkedések ma is érvényben vannak, és bár a Bizottság újra vizsgálta a magyarországi helyzetet 2023 decemberében, nem javasolta a korlátozások feloldását vagy enyhítését. A magyar kormány azonban továbbra is próbálkozik a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az Erasmus-program ügyének külön kezelésével, azonban a Tanács minősített többségi döntése szükséges a szankciók módosításához.

Címlapkép forrása: EU