Több tucat, Izrael-ellenes tüntetőt állítottak elő a Yale Egyetemen

1 hét ezelőtt 7

  • A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen, ahol több tucat aktivistát előállítottak.
  • Közben a New York-i Columbia Egyetem online formátumban tart előadásokat a tiltakozások és antiszemita megnyilvánulások miatt.

A Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetem rendőrsége az intézmény területén tábort vert, Izrael ellen tiltakozó csoport tagjait eltávolította, és kb. 40-45 embert előállított, köztük több diákot.

A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze többek között azt követelve, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatait az intézménynek anyagi támogatást nyújtó hadiipari cégekkel, amik a tiltakozók szerint Izraelnek szállítanak fegyvereket.

A hatóság közbelépése során több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést. A megmozdulás résztvevői „Szabad Palesztina” feliratú és a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel.

A Columbia áttért távoktatásra

A New York-i Columbia Egyetemen is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra.

Az amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe az ott letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az oktatási intézmény vezetésétől, hogy szakítsa meg bizonyos, Izraelhez kötődő partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap elítélte a Columbia Egyetemen történteket, és teljes mértékben elfogadhatatlannak mondta az ottani tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat. A polgármester közölte, hogy New York városának rendőrsége készen áll beavatkozni, de egyetemi területen csak az intézmény rendőrségének felkérésére, illetve nagyon indokolt esetben léphetnek közbe.

A Columbia Egyetemen zajló tüntetések zsidóellenes megnyilvánulásaira példaként a polgármester kiemelte: zsidó diákokat transzparenseken a palesztin Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok célpontjaiként tüntették fel, és a megmozdulásokon olyan jelszavak is elhangzottak, mint a „Mi vagyunk a Hamász” vagy a „Nem akarunk cionistákat!”

A pészah zsidó vallási ünnep hétfői kezdete előtt a Columbia Egyetem és az intézményhez tartozó Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mert az egyetemi biztonsági személyzet és New York város rendőrsége nem tudja garantálni biztonságukat.

Palesztinpárti aktivisták a múlt héten több más amerikai egyetemen is tüntettek. Csütörtökön a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem vezetésének tanácskozását szakították félbe Izrael-ellenes, a palesztinok felkelését, az intifádát éltető aktivisták. (MTI)