Törökország felfüggesztette az Izraellel közös energetikai projektjeit

6 hónap ezelőtt 11

Törökország felfüggesztette az Izraellel közös földközi-tengeri energiaforrás-kutatásra, valamint az Európába irányuló gázexportra vonatkozó terveit – jelentette szerdán a Bloomberg egy meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva. Mindez azután történt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálta Nyugat-Jeruzsálemet a Gázai övezet bombázása miatt, és lemondta korábban tervezett látogatását az országba.

Erdogan szerdán korábban a parlamentben felszólalva azt mondta, hogy a Hamász nem terrorszervezet, hanem “felszabadító csoport, amely harcot folytat földjei és népe védelmében”, és elítélte Izrael Gáza elleni támadásait.

“Volt egy tervünk, hogy Izraelbe megyünk, de azt lemondtuk. Nem megyünk” – mondta az elnök. “Életemben egyszer fogtam kezet ezzel a Netanjahu nevű emberrel” – tette hozzá, utalva a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakán folytatott találkozójára.

A Yeni Şafak című török lap szerint Alparslan Bayraktar energetikai és természeti erőforrások minisztere, aki a tervek szerint Izraelbe látogatott volna, hogy a földgázfeltárásról és a kelet-mediterrán térségben folyó csővezeték-építési munkálatokról tárgyaljon, szintén lemondta terveit.

Az Izrael és Törökország közötti kapcsolatokat régóta feszíti a palesztinokkal összefüggő politikai nézeteltérés. 2010-ben Törökország befagyasztotta kapcsolatait Nyugat-Jeruzsálemmel, miután az izraeli erők rajtaütöttek egy Gázába segélyszállítmányokat szállító török hajón, és 10 civilt meggyilkoltak.

A szeptember végi ENSZ-találkozón Erdogan és Netanjahu azonban megállapodott a közeljövőben esedékes kölcsönös látogatásokról és az energetikai együttműködés fokozásáról. A török vezető megosztotta az Izraellel közös energetikai terveket is, valamint az Európába Törökországon keresztül történő energiaszállításra szolgáló hálózatok elindítását.

Nem sokkal később, október 7-én eszkalálódott a gázai konfliktus. A Hamász palesztin fegyveres csoport megtámadta Izraelt, több száz embert megölt és több mint 200 túszt ejtett. Válaszul Izrael tömeges légicsapásokat indított Gáza ellen, és blokádot hirdetett, elvágva az áram-, víz-, üzemanyag- és egészségügyi ellátást. Palesztin tisztviselők szerint több mint 6500 ember halt meg. Izrael a maga részéről 1405 áldozatról számolt be.

A török elnök bírálta Izrael megtorló támadásait, azzal érvelve, hogy a bombázásokban meghaltak közel fele gyermek és édesanya volt. Rámutatott, hogy Nyugat-Jeruzsálem “az emberiség elleni bűncselekményekkel egyenrangú kegyetlenséget követ el”, ahelyett, hogy önvédelemből cselekedett volna, ahogy állítja.