Történelmi csúcsok az amerikai tőzsdén

4 hét ezelőtt 11
Történelmi csúcsok az amerikai tőzsdén
Alapvetően kitart a jó hangulat a tőzsdéken, de a hét végére elfogyott a lendület, csütörtökön a vezető nyugat-európai részvényindexek csak stagnáltak, a Dow Jones és az S&P 500 értéke viszont hajszálnyival feljebb került, ezzel mindkét benchmark történelmi csúcson zárt.

Rekordok

Bár a Dow Jones és az S&P 500 is csak 0,1 százalékot emelkedett csütörtökön, ez is elég volt ahhoz, hogy új rekordszintre emelkedjenek az indexek.

Oldalazás

Nincs határozott irány az amerikai tőzsdéken sem, a Dow Jones és az S&P 500 kis pluszban, a Nasdaq minimális mínuszban áll.

Stagnálás

A vezető nyugat-európai tőzsdéken alapvetően kitartott a jó hangulat, de csak stagnáltak a vezető részvényindexek, a német DAX történelmi csúcsa közelében áll.

Tüzijáték volt ma a magyar tőzsdén

A BUX index összességében felülteljesített a nemzetközi átlaghoz viszonyítva. A blue chipek közül a céláremelést követően a Mol vitte a prímet, de erős napot zárt az OTP is. Jó sztorikból nem volt hiány a midcapek piacán: a Waberer's és a PannErgy is határozott pluszban zárt, a nap legnagyobb nyertese azonban kétségkívül az Alteo volt.

Tüzijáték volt ma a magyar tőzsdén

Milyen tőzsdei korrekció? Most kaptak csak igazán vérszemet a hazai profi befektetők

Márciusban folytatódtak a csúcsdöntések az amerikai és nyugat-európai tőzsdéken, ezzel párhuzamosan a magyar profi befektetők is bátrabbak lettek: elkezdték venni a részvényeket és a nemzetközi kötvényeket a modellportfóliókba, a pénzpiaci eszközöket pedig csökkentették. Vannak persze még óvatos hangok, akik szerint nem múlt el a tőzsdei korrekció esélye.

Milyen tőzsdei korrekció? Most kaptak csak igazán vérszemet a hazai profi befektetők

Lendületben fordulnak a hétvégére a kriptovaluták

A bitcoin árfolyama 2,3, az ethereumé pedig 2,1 százalékos pluszban van ma. Nagypéntek miatt holnap nem lesz kereskedés sem Európában, sem pedig Amerikában, a kriptopiacon azonban zavartalanul lehet kereskedni.

Új zárócsúcs jöhet az aranyban

Az arany unciánkénti árfolyama már 1 százalékot emelkedett a csütörtöki kereskedésben, amennyiben pedig a nap hátralévő részében is kitart a lendület, akkor új történelmi csúcson zárhat a sárga nemesfém, történelme során először 2200 dollár felett.

Tovább száguld az Alteo-rakéta!

Az Alteo részvényei már 15,7 százalékos pluszban vannak a csütörtöki zárást megelőzően. A cég árfolyama legutóbb 2022 decemberében járt ilyen magasságokban.

A forgalom a nagy rali ellenére átlag alatti, közel 77 millió forint értékben cseréltek gazdát a cég papírjai a mai kereskedés eddigi részében, azonban így is az Alteo az 5. legforgalmasabb részvény ma a BÉT-en.

Rekordévet zárt az AKKO Invest

Újabb rekordévet zárt 2023-ban az AKKO Invest, miután árbevétele több mint harmadával, 40 milliárd forint közelébe ugrott. A vállalat legnagyobb érdekeltsége, a magyar ingatlanszolgáltatói piacon meghatározó NEO Property Services szintén rekordévet zárt.

Rekordévet zárt az AKKO Invest

Stagnálás Amerikában

A nyitást követően nincs irány az amerikai tőzsdéken, a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban van, a Dow és az S&P 500 pedig stagnálnak.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Egyre fentebb az Alteo

Az Alteo árfolyama már 10,5 százalékos pluszban van, miután a cég igazgatósága az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként.

Lendületben a BUX

A BUX már 1 százalékos pluszban van, amivel a magyar index felülteljesítő a nemzetközi átlaghoz képest. A blue chipek közül a Mol vezeti az emelkedést.

Megállapodtak a bérekről a kecskeméti Mercedes-gyárban

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett további juttatási elemeket is tartalmaz, olvasható a vonatkozó közleményből.

Megállapodtak a bérekről a kecskeméti Mercedes-gyárban

Itt vannak a Delta Technologies friss számai: előbb teljesülhet a vállalat fontos célja

Jelentős bevételnövekedésről és a profitráták számottevő javulásáról számolt be pénzügyi évének első félévére a Delta Technologies ma reggel közzétett jelentésében. A célul kitűzött éves bevételi tervnek közel 60 százaléka teljesült az üzleti év első felében, igaz, szezonálisan általában is ez az első hat hónap az erősebb. Az éves célkitűzés tartható, és ha nem lesz az év második felében rendkívüli gazdasági sokkhatás, akkor korábban teljesülhet az ötéves tervben megcélzott EBITDA-marzs – közölte a vállalat.

 előbb teljesülhet a vállalat fontos célja

Emelkedik a Waberer's részvénye

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Waberer’s sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. A befektetők kifejezetten pozitívan reagálnak a hírre, jelenleg 2,8 százalékos pluszban áll a jegyzés.

Újabb akvizíciót zárt le a Waberer's, Szerbiában terjeszkedik a cég

A Waberer’s sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás, így jól illeszkedik a magyar logisztikai cég portfóliójába - írják az akvizícióról szóló közleményben.

Újabb akvizíciót zárt le a Waberer's, Szerbiában terjeszkedik a cég

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Kiderült, mennyi osztalékot fizet a CIG Pannónia

Közzétette a CIG Pannónia az április 18-ai közgyűlés napirendjén szereplő ügyekkel kapcsolatos előterjesztéseit, ebből többek között kiderül, mennyi osztalék kifizetését javasolja a társaság  részvényeseinek.

Kiderült, mennyi osztalékot fizet a CIG Pannónia

Vegyes nyitás várható Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,9 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,34 százalékot esett, a Hang Seng 1,4 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 1,22 százalékot emelkedett.
  • Vegyes hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,15 százalékot eshet, a CAC 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,15 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,05 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,04 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

2024. március 25-31. makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 25. hétfő 11:00 PM Részletes ÁHT febr.
március 26. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 26. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
március 26. kedd 15:00 MNB Közlemény  
március 27. szerda 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q4
március 27. szerda 8:30 MNB Negyedéves fiz. Mérleg Q4
március 27. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege febr.
március 27. szerda 8:30 KSH Munkanélküliség febr.
március 28. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom febr.
március 28. csütörtök 8:30 KSH Keresetek jan.
március 28. csütörtök 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 25. hétfő 15:00 USA Újlakás-eladások febr.
március 26. kedd 13:30 USA Tartós javak rendelésállománya febr.
március 26. kedd 15:00 USA CB fogyasztói hangulatindex márc.
március 27. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció márc.
március 27. szerda 11:00 EU EB hangulatindex márc.
március 27. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem febr.
március 27. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség márc.
március 28. csütörtök 15:00 USA Folyamatban levő lakáseladások febr.
március 28. cstürtök 15:00 USA 5 éves inflációs várakozások márc.
március 29. péntek 0:50 Japán Kiskereskedelem febr.
március 29. péntek 8:45 Francio. Infláció márc.
március 29. péntek 11:00 Olaszo. Infláció márc.
március 29. péntek 13:30 USA PCE-infláció febr.
március 31. vasárnap 1:30 Kína NBS BMI (feldolg+szolg.) márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 21,8 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 3,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 30,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 3,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 14,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 760,08 1,2% 0,6% 2,0% 5,5% 22,6% 55,2%
S&P 500 5 248,49 0,9% 0,5% 3,4% 10,0% 32,0% 87,1%
Nasdaq 18 280,84 0,4% 0,2% 1,7% 8,6% 44,2% 150,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 40 762,73 0,9% 1,9% 3,9% 21,8% 48,4% 90,7%
Hang Seng 16 392,84 -1,4% -0,9% -2,4% -3,8% -16,2% -42,9%
CSI 300 3 502,79 -1,2% -2,3% 0,2% 2,1% -12,7% -6,4%
Európai részvényindexek              
DAX 18 477,09 0,5% 2,6% 5,2% 10,3% 22,1% 61,8%
CAC 8 204,81 0,2% 0,5% 3,2% 8,8% 15,9% 54,8%
FTSE 7 931,98 0,0% 2,5% 3,2% 2,6% 6,2% 10,3%
FTSE MIB 34 759,69 0,2% 1,4% 6,3% 14,5% 32,6% 64,0%
IBEX 11 111,3 1,1% 3,3% 9,9% 10,0% 24,8% 20,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 64 830,3 -0,3% -1,7% -1,1% 6,9% 54,0% 56,9%
ATX 3 523,44 0,7% 2,0% 3,7% 2,6% 15,4% 16,0%
PX 1 513,01 1,6% 1,2% 2,2% 7,0% 16,5% 40,5%
WIG20 81 560,31 0,3% 2,3% -1,7% 4,0% 44,3% 36,3%
Magyar blue chipek              
OTP 16 600 -0,6% -3,7% -2,8% 5,1% 66,1% 33,3%
Mol 2 920 -0,1% -1,7% 1,0% 3,3% 17,2% -11,0%
Richter 9 265 -0,4% -0,6% -4,4% 5,9% 24,6% 75,1%
Magyar Telekom 890 0,0% -0,1% 6,1% 30,5% 130,0% 89,8%
Nyersanyagok              
WTI 82,15 -0,3% -0,8% 2,9% 14,3% 12,8% 38,3%
Brent 85,94 -0,8% -0,1% 3,3% 10,6% 9,9% 26,3%
Arany 2 190,84 0,7% 1,6% 7,8% 6,1% 11,9% 67,2%
Ezüst 24,54 0,3% -1,5% 8,9% 1,2% 6,7% 60,1%
Devizák              
EURHUF 394,5400 -0,4% -0,1% 0,9% 3,2% 2,2% 23,3%
USDHUF 364,6227 -0,3% 0,2% 1,2% 5,4% 1,8% 28,2%
GBPHUF 460,8950 -0,1% 0,0% 0,8% 4,5% 4,9% 22,8%
EURUSD 1,0821 -0,1% -0,3% -0,3% -2,0% 0,4% -3,8%
USDJPY 151,5850 0,0% 0,0% 0,8% 7,5% 15,3% 37,3%
GBPUSD 1,2630 0,0% -0,6% -0,4% -0,9% 2,9% -4,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 69 421 -0,8% 2,3% 21,6% 57,1% 155,8% 1 624,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,19 -1,1% -2,1% -3,1% 8,3% 18,5% 76,6%
10 éves német állampapírhozam 2,27 -2,4% -6,0% -6,7% 13,6% 1,9% -2 903,7%
10 éves magyar állampapírhozam 6,76 1,2% 1,5% 7,1% 14,0% -19,5% 131,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá