Törvényesen kezelték a Schadl–Völner-ügy lehallgatási anyagait az ügyészség szerint

3 hét ezelőtt 21

[sz]Fischer Gábor, fotó: Facebook[sz]

A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy ha egy büntetőügyben lehallgatás történik, akkor a nyomozati anyag részévé csak olyan lehallgatási anyag tehető, amely a vádat alátámasztja. A miniszter röviden kitért ugyanis a Schadl–Völner korrupciós ügy kiszivárgott lehallgatási anyagaira. Gulyás szerint

a Végrehajtói Kamara volt elnöke és az OBH elnöke közötti beszélgetés nem tárgya a vádnak, mégis széles körben ismertté vált,

és ez súlyosan sértette a szereplők személyiségi jogait, ezért rossz gyakorlatnak nevezte az ügyészség részéről, hogy beletették a nyomozati anyagba a beszélgetést.

A Blikk közölte a Központi Nyomozó Főügyészség reagálását:
A kormányinfón említett eset alkalmas annak bemutatására, hogyan történik az adatok törvényes kezelése, mikor és milyen módon törölhetők adatok, összhangban a nyomozás érdekeivel és a személyhez fűződő jogok tiszteletben tartásával.

Az ügyben indítványozott letartóztatás során a nyomozati iratok az említett beszélgetést is tartalmazva kerültek a nyomozási bíró elé, abból a célból, hogy dönteni tudjon a megalapozott gyanú és a letartóztatás feltételeinek meglétéről. Ezen iratok másolatát a törvény alapján – a bíróság mellett – a gyanúsított és a védő is megismerte.

Személyiségi jogsértést az követett el, aki az így hozzá került adatokat a nyilvánosság elé tárta.

 

A nyomozás későbbi szakaszában egyértelművé vált, hogy ezek a lehallgatási anyagok bűncselekmény alapjául nem szolgálnak, bizonyítékot nem képeznek. Ezért nem szerepelnek ezen anyagok a vádemeléskor a bíróságnak – illetve másolatban a terheltnek és a védőjének – átadott nyomozati iratok között.

Az ügyészség törvényesen – a büntetőeljárás és az adatvédelem szabályait betartva – járt el a lehallgatási anyagok kezelése során.” – fejeződik be az ügyészség közleménye.

[kapcsolodo]/schadl-gyorgy-szaros-telex-cikkre-ne-bassza-mar-meg-a-jo-eg-hogy-a-kuria-elnoke-reagaljon/[kapcsolodo]