Továbbra is a Toyota a világ legkelendőbb autómárkája

2 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2024. január 30. 09:26

Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

A japán gyártó tavaly mintegy 7,2 százalékos ugrásról számolt be a globális csoportos eladások terén, beleértve a kisautó-gyártó Daihatsu és a teherautó-egység Hino Motors számait is.

A Toyota kizárólag az anyavállalathoz tartozó járműeladásai, amelyek magukban foglalják a névadó és a Lexus márkák járműveit, 2023-ban rekordot értek el 10,3 millió járművel, melynek mintegy harmadát a benzines-elektromos hibridek tették ki, míg az akkumulátoros elektromos járművek kevesebb mint 1 százalékot tettek ki.

A két leányvállalatnál, a Daihatsunál és a Hino Motorsnál azonban nemrég súlyos szabálytalanságokra derült fény a járművek és motorok tanúsítási teszteljárásaival kapcsolatban. Hétfőn pedig a Toyota jelentette be, hogy felfüggeszti néhány Toyota modell, köztük a Hilux teherautó és a Land Cruiser 300 SUV szállítását, miután egy független testület szabálytalanságokat tárt fel a beszállító Toyota Industries által kifejlesztett dízelmotorok tesztelése során.

Akio Toyoda, a cég elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy:

Szeretném kifejezni legmélyebb bocsánatkérésemet ügyfeleink és érdekelt feleink felé a Hino Motorsnál, a Daihatsunál és a Toyota Industriesnál történt sorozatos szabálytalanságok okozta kellemetlenségekért és aggodalmakért.

A Toyota részvényei idén 10 százalékos pluszban vannak.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images