Továbbra sem a sport, hanem a politika a lényeg

2 hónap ezelőtt 8

MH/MTI
2023. december 1. péntek. 21:37

Az Európai Torna Szövetség (European Gymnastics) pénteken figyelmen kívül hagyta a nemzetközi szövetség (FIG) korábbi döntését, és továbbra is ellenzi az orosz, illetve fehérorosz sportolók visszatérését a jövő évi nemzetközi versenyekre.

A két ország sportolóinak indulását a FIG tavaly márciusban megtiltotta Oroszország – Fehéroroszország támogatását élvező – ukrajnai háborúja miatt. A szervezet végrehajtó bizottsága ugyanakkor idén júliusban bejelentette, hogy egyénileg, semleges színekben az oroszok és a fehéroroszok január elsejétől ismét részt vehetnek nemzetközi versenyeken, beleértve az ötkarikás kvalifikációs viadalokat is, ugyanakkor a jövő nyári, párizsi olimpián való szereplés ügyében nem született határozat, mivel „ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felelőssége”.

Az európai szövetség friss döntése a 30. kongresszus nyitónapján született meg Szófiában.

„Az Európai Torna Szövetség közgyűlése az orosz és fehérorosz sportolók, valamint hivatalos személyek visszatérése ellen szavazott az European Gymnastics versenyein 2024 január elsejétől, így nem követi a FIG döntését” – állt a szervezet pénteki közleményében.

Írta a Magyar Hírlap

Bejegyzés navigáció