„Trauma-világjárvány van” – így segít Dr. Máté Gábor

2 éve ezelőtt 887

Dr. Máté Gábor magyar születésű, világhírű kanadai orvos, akinek számos nyelvre lefordított könyveit ( A test lázadása – Ismerd meg a stresszbetegségeket, A sóvárgás démona – Ismerd meg a függőségeidet, Szétszórt elmék – A hiperaktivitás új gyógymódja, A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez!)  rongyosra olvasták azok, akik hozzá hasonlóan hisznek a módszereiben, és abban, hogy az elme, a tudat, a lélek egészsége nem választható el a test egészségétől. Most készült egy dokumentumfilm Máté jelenlegi és korábbi terápiás-gyógyító munkájáról.

Maga a film eszköztárában is nagyon szép és megindító, de a legizgalmasabb része mindaz az állítás, bölcsesség, évtizedek orvosi tapasztalata által szerzett tudás, ami a főszereplő szakember szavaiból árad.

A filmben sok szó esik az emelkedő arányú betegségekről és ezek lelki eredőiről is – melyek a megemelekedett stressz-szinttel hozhatók összefüggésbe, mint pl. az egyre gyakoribb autoimmun-betegség és a rákbetegségek. A traumával összefüggő betegségeket és a társadalom egyre ingatagabb mentális állapotát Máté már világjárványnak nevezi.

Számos esetet is megismerünk: például egy férfiét, aki évek óta stagnáló, komoly rákbetegségéből gyógyult meg traumafeloldási technika segítségével.

Máté rámutat arra is, hogy gyakran szteroiddal kezelnek különböző betegségeket. Mi is az a szteroid? – teszi fel a kérdést egy előadásán. A kortizol egyfajta másolata. “És mi az a kortizol? Stresszhormon. Mindent stresszhormonokkal kezelünk” – hívja fel rá a figyelmet. Ahelyett, hogy a tünet mellett a figyelmet a lelki oldalra fordítanánk.

A cím alapján – The Wisdom of Trauma, azaz A trauma bölcsessége – elég egyértelmű, hogy Máté fókuszában a trauma és gyógyítása áll. Egyébként az addikció is központi topik, már csak azért is, mert a trauma esetében kikerülhetetlen, ráadásul Dr. Máté Gábor szakterülete. Rajta kívül más, a témával, és közvetlenül traumatizált, addikt áldozatokkal, hajléktalanokkal, nehéz sorsúakkal foglalkozó szakemberek is megszólalnak, és látjuk őket munka közben.

A film sok wow-pillanata közül az egyik egy szigorúan őrzött börtön udvarán játszódik, ahol a különleges biztonsági intézkedést igénylő, súlyos bűncselekményeket elkövetett rabokat őrzik.

Egy nagy körben állnak. A középen egy terapeuta áll, és hangosan insturálja a férfiakat. “Akit gyermekkorában szülő vagy más felnőtt megalázott, lépjen a körbe!” – mondja. Mindannyian lépnek egyet előre. És folytatódnak a kérdések. “Akit megütöttek, úgy, hogy fájt és nyoma maradt, lépjen a körbe” – újra szinte egyszerre lépnek. És így tovább. Gyilkosok. És mind egy szálig gyermekkorban traumatizált emberek.

Máté azt mondja, a bántalmazott gyermek nem csak a fájdalom miatt hordoz traumát – hanem mert egyedül maradt, mert nem kap segítséget. Aktán elszakad önmagától, és nem mer valódi önmaga lenni.

A szakember nem felmenteni akarja a bűnözőket sem, hanem segíteni nekik, illetve nekünk is megérteni: sokszor milyen gyermekkori élmények állnak a későbbi deviancia mögött. A bántalmazottból hogyan lesz bántalmazó. És hogyan tud gyógyulni.

Ez a film központi kérdése: hogyan képes az ember meggyógyulni a traumájából, ha egész életében a hátán cipeli. Ha a szégyenétől ő maga sem látja. Minden lelki problémával küzdő emberben, mondja Máté, ott van belül az egészséges ember, aki nem találta meg annak a lehetőségét, hogy kifejezze az érzéseit. Elnyomott fájdalmát, dühét.

Máté módszere nem arra nyújt megoldást, hogy elfelejtsük a fájdalmas emlékeket – miért is kéne, amikor a történetünk részei – , hanem arra, hogyan találjuk meg a rájuk vonatkozó megfelelő érzések kifejezési útját.

Mindenkiben ott van egy igaz, autentikus én, mondja Dr. Máté, és ezt soha nem lehet tönkretenni. Ez adhat hitet és reményt azoknak, akik úgy érzik, egy rákból – több rákos, elfojtott traumájú beteget is kezel a filmben – vagy egy mentális betegségből, vagy egy függőségből nem tudnak meggyógyulni.

Dr Máté Gábor rámutat a társadalmi hiányosságokra is. Ijesztő adatokat hallunk az Amerikában egyre növekvő fiatalkori depresszióról, öngyilkossági arányokról. Azt állítja,

lehet, hogy nem éri meg, de el tudja képzelni, hogy a létrejöhet egy olyan civilizáció, amely nem mellőzi a traumát, hanem a gyógyítására koncentrál.

Nem szabad mellőzni a lelket, és nem csak a testet kell meggyógyítani. Traumáról informált egészségügyre van szükségünk, mondja. Traumáról informált oktatásra.

Amikor rosszul érezzük magunkat valami miatt, nem feltétlenül a jelen pillanatra reagálunk, mondja az egyik páciensének – hanem a múltra. Ha az emberek nyitottá válnak arra, hogy eljussanak az életük igazságáig – még akkor is, ha rettentő fájdalmas – képessé válnak a gyógyulásra.

A fájdalmas emlékek feldolgozhatók, és ezzel a jelenben is képesek lehetünk önmagunk szeretetére, elfogadására, és az élethelyzeteink adekvát kezelésére. Nem kívül kell keresni a megoldást, hanem belül – csak a megfelelő kérdések megválaszolására van szüksége mindenkinek. Ehhez szakemberi segítség is szükséges.

A trauma tehát bölcsességet hordoz: csak el kell jutnunk a saját igazságunkig a szenvedés által – ami nem véletlenül történik meg velünk, hanem azért, hogy felhívja a figyelmet a feldolgozatlan problémákra – , mondja a szakember.

Fontos film, fontos, mellébeszélés nélküli üzenetekkel. Még ma megtekinthető Dr. Máté Gábor hivatalos Facebook oldaláról elért hivatalos oldalán, mert ez a premier hét, de reméljük, más platformon is hozzáférhető lesz a későbbiekben.