Trudeau elszólta magát: Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút

2 hónap ezelőtt 9

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn sürgette a NATO-országokat, hogy növeljék katonai kiadásaikat, és küldjenek több fegyvert és lőszert Ukrajnába, de úgy tűnt, hogy egy nyilvánvaló nyelvbotlással orosz győzelemre szólított fel.

Trudeau Varsóban beszélt, miután találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel és Andrzej Duda elnökkel – mindketten Ukrajna hangos támogatói, de politikai ellenfelek belföldön.

“Tudjuk, hogy Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút – bocsánat, Ukrajnának kell megnyernie ezt a háborút Oroszország ellen” – mondta Trudeau újságíróknak a Tuskkal tartott közös sajtótájékoztatón.

🇷🇺🇺🇦🇨🇦🚨‼️ “Russia must win this war.” pic.twitter.com/EH6oepPJgZ

— Lord Bebo (@MyLordBebo) February 26, 2024


A lengyel miniszterelnök az AP szerint sajnálkozott, hogy a gazdag európai NATO-országok “nem tudták összességében kiépíteni azokat a védelmi kapacitásokat, amelyek valóban meghaladnák az oroszokét”, és sürgette az Egyesült Államok vezette blokkot, hogy tegyen többet.

Kanada maga is elmaradt a NATO által előírt katonai kiadásoktól, amelyeket évekkel ezelőtt a GDP 2%-ában határoztak meg. Trudeau ígéretet tett arra, hogy Ottawa “fokozni fogja” a kiadásokat.

A kanadai vezető arra is sürgette a nyugati országokat, hogy ne csak a napi kihívásokkal foglalkozzanak, hanem “építsenek békét, stabilitást és jólétet a jövő generációi számára is”.

“Ez egy olyan időszak, amikor a polgárok nem tekinthetik magától értetődőnek demokráciáikat” – mondta Trudeau, miután egyetértett Tuskkal abban, hogy veszélyt jelentenek azok az európai vezetők, akik “útjában állnak” az Ukrajna támogatására irányuló egységes frontnak.

Trudeau freudi elszólása akkor hangzott el, amikor több nyugati orgánum is megállapította, hogy az Avgyejevkában aratott orosz győzelem után jelentősen romlott az ukrán helyzet a konfliktusban.

Matt Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője tavaly júliusban követett el hasonló baklövést, amikor egy sajtótájékoztatón – kétszer is – “Ukrajna stratégiai kudarcának” minősítette a konfliktust, mielőtt megerősítette, hogy valójában Oroszországra gondolt.