Trump vitára hívta Bident

2 hónap ezelőtt 7

Donald Trump volt amerikai elnök vitára hívta ki Joe Biden hivatalban lévő amerikai államfőt, miután ő lett a közelgő választások várható republikánus jelöltje. Mind Trump, mind Biden kitért a kihívókkal folytatott viták elől az előválasztások során.

Trump szerdán lett az utolsó esélyes republikánus-jelölt, miután Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó “felfüggesztette” kampányát.

“Országunk érdekében fontos, hogy Joe Biden és én olyan kérdésekről vitázzunk, amelyek létfontosságúak Amerika és az amerikai nép számára” – mondta Trump szerdán saját platformján, a Truth Socialon.

“Ezért vitákra szólítom fel, BÁRMIKOR, BÁRHOL, BÁRMILYEN HELYEN! A vitákat a korrupt DNC, vagy annak leányvállalata, az Elnöki Viták Bizottsága (CPD) vezetheti” – írta.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre nem kívánta kommentálni a meghívást, az újságírókat Biden kampánystábjához irányította, és igyekezett a csütörtöki, a State of the Union beszéd témájánál maradni.

A kampánystáb hamarosan reagált, Michael Tyler szóvivő a Fox Newsnak azt mondta, hogy a viták “egy olyan beszélgetés, amelyet a ciklus megfelelő időpontjában fogunk lefolytatni”.

“Tudom, hogy Donald Trump szomjazza a figyelmet, és küzd azért, hogy a MAGA-bázison túlra is kiterjessze a vonzerejét” – tette hozzá Tyler, utalva Trump kampányszlogenjére, a “Make America Great Again”-re. “De ha ennyire elszántan szeretné Biden elnököt főműsoridőben látni, akkor nem kell várnia!”

Biden a tervek szerint csütörtök este tartja éves beszédét a kongresszus mindkét háza előtt. Trump máris közölte, hogy “gyors reagálással korrigálni fog minden pontatlan kijelentést” egy “élő, play-by-play” közösségi médiás posztsorozatban.

Az előválasztási folyamat során egyik jelölt sem vett részt vitákon. Míg a Republikánus párt öt rendezvényt tartott, a Demokrata Nemzeti Bizottság tavaly bejelentette, hogy nem áll szándékában egyet sem tartani. Biden kihívói, Dean Phillips és Marianne Williamson január elején két nem hivatalos vitán vettek részt; az elsőre az elnököt nem hívták meg, a másodikat pedig figyelmen kívül hagyta.

Az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság – egy republikánusokból és demokratákból álló civil szervezet – a hivatalos elnökjelölti vitákat szeptember 16-ra Texasban, október 1-jére Virginiában és október 9-re Utahban tűzte ki.