„Tudom, hogy nő vagyok” – Caster Semenya nem fog szégyenkezni amiatt, hogy más

6 hónap ezelőtt 14

A kétszeres olimpiai bajnok nem adja fel, hogy harcoljon az igazáért, de a 2024-es párizsi olimpia már nincs a céljai között.

Caster Semenya vitája az atlétikai hatóságokkal még ma sem zárult le, a 32 éves olimpiai bajnok a BBC-nek adott interjúban most azt mondta, nem fog szégyenkezni amiatt, hogy „más”, és harcolni fog azért, ami szerinte helyes.

A 32 éves dél-afrikai sportoló hormonszintjéről kis túlzással a fél világ vitatkozott, miután kiderült, hogy hiperandregonizmus állapota áll fenn nála, amelyet a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint jellemez, ez pedig növeli az izomtömeget és az izomerőt. A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a tokiói olimpián már nem vett részt, mert nem volt hajlandó bevenni azokat a nemzetközi szövetség által előírt tesztoszteronszint-csökkentő gyógyszereket, amelyekkel elindulhatott volna 400 méteren.

A dél-afrikai versenyző felelősségre akarja vonni az atlétikai világszervezetet, amiért szerinte diszkriminálja a hiperandrogenizmusban szenvedő sportolókat.

A 2018-ban bevezetett szabályozás értelmében a szexuális fejlődési zavarban szenvedő sportolók csak akkor indulhattak bizonyos versenyszámokban, ha csökkentették a tesztoszteronszintjüket.

Márciusban az atlétikai világszervezet úgy döntött, hogy ezeknek a sportolóknak mostantól hat hónapon át hormoncsökkentő kezelésben kell részesülniük, mielőtt bármelyik női versenyszámban indulhatnak.

„Úgy gondolom, ha nő vagy, akkor nő vagy” – mondta Semenya a BBC-nek. – Nem számít, miben vagy más. Rájöttem, hogy az életemet akarom élni, és küzdeni akarok azért, amit gondolok, és hiszek magamban.”

„Tudom, hogy nő vagyok, mindennel, ami ezzel együtt jár, csak fogadják el” – hangsúlyozta a sportoló, aki ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy más, de úgy gondolja, attól, hogy méh és petefészek nélkül született, még nem lesz kevésbé nő.

Semenya azzal érvel, hogy a tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek szedése veszélyeztetheti az egészségét, és hogy a döntés megtagadta tőle és más, szexuális fejlődési zavarban szenvedő sportolóktól a jogot, hogy természetes képességeikre támaszkodjanak.

A BBC műsorában elmondta, hogy ötéves kora óta tudta, hogy „más”, de az önéletrajzi könyvében elárulta, hogy egy 2009-es nemi teszt után – vagyis ugyanakkor, amikor az egész világ – jött rá, hogy nincs méhe vagy petevezetéke.

Caster Semenya azt mondja, hogy nincs mit rejtegetnie: „Nő vagyok, és ugyanolyan hüvelyem van, mint bármelyik másik nőnek.”