Túl drága a háborúhoz az oroszok legújabb tankja

1 hónap ezelőtt 7

A világhálón megjelent bejelentés végre eloszlatja azokat a találgatásokat, hogy az oroszok vajon miért nem használják a legújabb fejlesztésű tankjaikat Ukrajnában. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója most idézte Szergej Csemezov vezérigazgatót, aki szerint túl drága lenne a T-14-es harckocsi bevetése. Valójában nem az akció, hanem maga a tank kerül aránytalanul sok pénzbe.

The CEO of the Russian Rostec corporation, Sergey Chemezov, has said that the T-14 Armata analog tank proved to be too expensive for the Russian war against Ukraine. It will not appear at the front.

"Armata, actually, is a bit expensive. In terms of its functionality, it is, of… pic.twitter.com/ccTATwt7Rn

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 4, 2024

Ezért is közölte már korábban Szergej Sojgu, védelmi miniszter, hogy nem a T-14-es lesz az orosz hadsereg új, általános harckocsija. Ehelyett a múlt század közepén tervezett T-72-es tankból kifejlesztett T-90-es alkotja majd az orosz páncélos erők gerincét. Ebbe már integráltak egy sor olyan berendezést, amelyet a sokkal modernebb és generációs ugrást jelentő, T-14 Armata számára terveztek.

Ezen a videón egy Ukrajnában, harc közben végzetes találatot kapott T-90-es tank utolsó pillanatai láthatók:

War in Ukraine - compilation ?? Russian state-of-the-art powerful T-90 tanks destroyed by Ukrainian Forces in various parts of the country, at various times #Ukraina #Russia #UkraineWar pic.twitter.com/r9fgbWWtZ9

— Skënderbeü_ (@AncientAlien01) March 4, 2024

Bár ez a tank sem kilőhetetlen, de az ukrajnai háború tapasztalatai valóban azt mutatják, hogy a T-90-ből kevesebb kerül veszteség listára, mint a régebbi változatú páncélosokból. Ráadásul a gyártása is sokkal olcsóbb mint az új, T-14 Aramatáé.