Tűzijáték a német tőzsdén

3 hónap ezelőtt 12

Portfolio 2024. január 24. 10:31

Mutatjuk, mibe érdemes befektetni 2024-ben! Új év, új lehetőségek a befektetésekben, 2024-ben újra osztják a lapokat, a befektetési környezet változik, érdemes elgondolkodni a portfóliók átrendezésén. Veszítenek fényükből a magyar lakossági állampapírok, mit vegyünk melléjük vagy helyettük? Megacapekbe fektessünk vagy eljön végre a kispapírok ideje? Lehet végre kötvényeken nagy pénzt keresni? Zöldítsük a portfóliónkat? Jöhet a következő nagy emelkedés az aranyban és az ezüstben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak meghívott előadóink, és természetesen 2024-ben is a hazai pénzügyi szektor szakembereinek krémje elemzi a tőkepiaci aktualitásokat. Információ és jelentkezés

Jelentős emelkedésben van a német tőzsde a szerda délelőtti kereskedésben, a DAX 1 százalékkal került feljebb.

Az index emelkedéséhez hozzájárul több komponens jelentős ralija. A Volkswagen a tegnapi 6 százalékos emelkedés után ma tovább 3,3 százalékos pluszban is járt. A Volkswagen részvényeinek piacán tapasztalható jó hangulatot elsősorban az okozza, hogy tegnap a cég elemzőkkel folytatott hívása során jeleket adott arra vonatkozóan, hogy negyedik negyedéves értékesítési számai a várt fölött alakulhatnak. Daniel Schwarz, a Stifel elemzője szerint a hívás magabiztos üzenetet közvetített a negyedik negyedévre és 2024-re vonatkozóan.

"A negyedik negyedévet és 2024-et illetően egyértelműen pozitív az üzenet. A VW szerint a Q4-es bevételekre kedvezően hatottak a magasabb darabszámú eladások. Ennek megfelelően a bevételeknek növekedniük kell szekvenciálisan és éves szinten is, és valószínűleg meghaladják a jelenlegi 80 milliárd eurós konszenzust" - írta az ügyfeleknek küldött e-mailben.

Jelentősen emelkedett emellett a Siemens Energy árfolyama, miután a cég közzétette a negyedik negyedévre vonatkozó előzetes számait. Az energiatechnológiai csoport jobban teljesített a negyedik negyedévben, mint azt a piac várta. Az elért eredmény elsősorban a kedvező projektáthelyezéseknek köszönhető, amelyek egyes negyedéves eredményeknek kedvezhetnek, de a következő időszakban visszafordulhatnak - erre hivatkozva tartotta változatlanul egész éves előrejelzés a Siemens Energy. A vállalat a negyedévben 12,6 százalékkal 7,65 milliárd euróra növelte bevételét, ami meghaladja a 7,38 milliárdos elemzői konszenzust. Az egyszeri tételek előtti profitmarzs 2,7 százalék volt, a rendelésállomány pedig 23,6 százalékkal 15,38 milliárd euróra nőtt.

A hírek megjelenését követően a Siemens Energy árfolyama 9 százalékot emelkedett.

7 százalékot emelkedett és ezzel történelmi csúcsra került Európa legnagyobb tech cégének, az SAP-nek az árfolyama a mai kereskedésben. Ebben részben az játszott szerepet, hogy a cég közzétette negyedéves és egész éves eredményeit, és bejelentette, hogy a mesterséges intelligencia irányába való elmozdulása érdekében 8000 munkahely átszervezését tervezi. Az eredményeken belül az előrejelzés volt különösen érdekes: a cég kétszámjegyű növekedést prognosztizált a kulcsfontosságú felhőüzletágból származó bevételek és a teljes üzemi eredmény tekintetében a folyó évre, miután az ezekre vonatkozó 2023-as adatok megfeleltek vagy meghaladták az elemzői várakozásokat.

  • A felhőalapú bevételek 2023-as, vártnak megfelelő 23 százalékos növekedése után idén várhatóan 24-27 százalékkal nőnek.
  • Emellett az üzemi eredmény tavaly a devizhatásoktól tisztítva 13 százalékkal nőtt (ezzel meghaladva a 9 százalékos elemzői konszenzust), viszont 2024-re 17-21 százalék közötti növekedést vár a cég.

Címlapkép forrása: Getty Images