Új Biden mese: kannibálok ették meg a nagybátyámat

1 hét ezelőtt 17

Joe Biden amerikai elnök a kampánykörútján azt állította, hogy nagybátyját, aki a második világháború idején a Csendes-óceánon tűnt el, kannibálok ették meg.

Ambrose Finnegan, az amerikai hadsereg légierejének hadnagyát 1944 májusában nyilvánították eltűntnek, miután könnyűbombázója a tengerbe zuhant.

“Egy olyan területen lőtték le, ahol akkoriban rengeteg kannibál volt” – mondta Biden a pennsylvaniai Scrantonban lévő Air Force One előtt újságíróknak.

“Soha nem találták meg a holttestét, de a kormány visszament, amikor én lementem oda, és átvizsgálták, és megtalálták a gép néhány darabját.”

Néhány órával később, a United Steelworkers szakszervezet tagjaival Pittsburghben tartott találkozón Biden ugyanezt a történetet mesélte el.

“Új-Guineában lőtték le, és soha nem találták meg a holttestét, mert ott – tényleg sok kannibál volt Új-Guineának azon a részén” – mondta a 81 éves demokrata.

A Pentagon hadifoglyokkal és eltűntekkel foglalkozó ügynöksége (POW-MIA) szerint Finnegant azonban soha nem lőtték le. Nem is felderítő küldetésen volt, ahogy Biden állította.

Az A-20 Havoc könnyűbombázó a Los Negros-szigetről indult “futárszolgálatra”, amikor alacsony magasságban meghibásodtak a hajtóművei – áll az incidens hivatalos beszámolójában.

A gép Új-Guinea északi partjainál a tengerbe zuhant, és a legénység három tagja közül kettő nem jutott ki a süllyedő roncsból, amelyet soha nem találtak meg. Az egyetlen túlélőt egy arra járó hajó mentette ki.

Biden 50 éves politikai pályafutása során számos kitalált történetet mesélt életéről, a legismertebb, hogy letartóztatták, amikor megpróbálta meglátogatni Nelson Mandelát egy dél-afrikai börtönben. Az Amtrak vasúttársaság jegykezelőjéről szóló, megcáfolt történetet több mint egy tucatszor ismételgetett.

Az Ambrose bácsiról szóló kannibálos állítás azonban ugródeszkaként szolgált elődje – és feltételezett kihívója – Donald Trump támadásához. A pittsburghi kampánybeszédében Biden elmesélt egy történetet arról, hogy Trump állítólag megtagadta a Franciaországban eltemetett elesett amerikai katonák tiszteletét, “balekoknak és veszteseknek” nevezve őket.

A történet először a The Atlantic magazinban jelent meg 2020 szeptemberében, a 2018 novemberében, az első világháborús fegyverszünet századik évfordulóján történt eseményekre utalva. Trump tagadta a vádat, és “újabb kitalált álhíreknek nevezte, amelyeket undorító és féltékeny bukottak írtak, egy gyalázatos kísérletben, hogy befolyásolják a 2020-as választásokat!”.

Az Atlantic állítását cáfoló dokumentumok napokon belül felbukkantak, de ez nem akadályozta meg a demokratákat abban, hogy többször is úgy beszéljenek róla, mintha igaz lenne. A soros-hálózathoz kapcsolódó tényellenőrző szervezetek sem foglalkoznak a Bidenhez, vagy a demokratákhoz kötődő álhírekhez.