Új BYD-gyár Magyarországon? Orbán Viktor újabb részletről számolt be

6 hónap ezelőtt 13

Német lapértesülés szerint már eldőlt, hogy hozzánk jöhet a Build Your Dream, röviden BYD nevű kínai cégóriás autógyára: az erről szóló döntést már meghozták a cégen belül, és az elektromos autók gyártásának Szeged lehet a helyszíne. A projektért - mint írták - Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország is versenyben volt.

Hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter először hűtötte a kedélyeket, amikor az atv.hu-nak azt mondta, hogy mindez csak híresztelés, olyannyira, hogy még csak kommentálni se tudja.

Ám azután Orbán Viktornak is nekiszegezték a kérdést hétfőn az Országgyűlés azonnali kérdések órájában. Tordai Bence (Párbeszéd) egyebek mellett arra várt választ a miniszterelnöktől, hogy a kínai BYD létesít majd autógyárat vagy akkumulátorgyárat azon Soroksár környezetében fekvő óriási, 580 hektárnyi területen, amelyet a kormány nemrég beruházási célterületté nyilvánított.

Orbán Viktor azzal kezdte válaszát, hogy a kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik, így azzal sem, ki, hol milyen beruházást valósít meg. Hozzátette: a magyar állam az említett területre semmilyen beruházást nem tervez. Ám

valóban van egy versenyfutás a kínai autógyár felépítéséért nyugat-európai országokkal. Decemberre dönt a beruházó erről,

tette hozzá. Arról azonban nincs tudomása, hogy a beruházás ezen a területen valósulna meg. (Korábban szó volt arról is, hogy Szeged lenne a nyertese.)

Mindezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: kormány a nagyberuházásokat a területfejlesztés logikája mentén kívánja elhelyezni az országban. Az elmúlt tizenhárom év fejlesztéseinek eredményeként Kelet-Magyarország hamarosan felzárkózik a nyugati országrészhez, a további beruházásokat ezért az ország déli részére irányítanák - hangsúlyozta.

A Reutersnek egyébként a BYD szintén nem erősítette meg, hogy döntöttek volna a gyár létesítéséről és hivatalos bejelentés a kínaiak szerint is csak az év végén várható.