Új fronton indít támadást az Európai Unió a kínaiak ellen

3 hét ezelőtt 22
Új fronton indít támadást az Európai Unió a kínaiak ellen
Az Európai Unió szigorú vizsgálatot indít a kínai szélturbina-ágazat állami támogatásai miatt, amelyekkel a gyanú szerint versenyelőnybe jutnak az EU belső piacán. Annak ellenére, hogy az államszövetség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben partnerséget vállal Kínával, a kereskedelmi dinamika rideg valósága eltérő érdekeket mutat. Az Európai Bizottság attól tart, hogy Peking olyan támogatási politikát alkalmaz, amellyel mesterségesen leszorítja a kínai importtermékek árait, így európai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Miután szeptemberben az Európai Bizottság megindította az első szubvenciós vizsgálatát a kínai elektromos autókat gyártó cégekkel szemben, most az EU új külföldi támogatásokról szóló rendelete értelmében Margrethe Vestager versenyjogi biztos a szélturbinák esetében is hasonló lépést tesz. Brüsszel gyanúja szerint a kínai állam különböző közvetlen és közvetett támogatások – például adókedvezmények, túlárazott közbeszerzések – segítségével segítette meg az ázsiai ország szélerőműiparát, így azok az uniós belső piacon olcsóbban adhatják a termékeiket, mint a helyi szereplők. Ez pedig jelentős veszteségeket okozott a vezető uniós szélenergia-ipari cégeknek.

A kínai szélturbina-ágazat elleni fellépés a múltbeli tapasztalatok miatt lehet nagyon szigorú: az európai napelemgyártókat tíz éve gyakorlatilag teljesen csődbe vitték a kínai, állami ösztönzőkkel feltőkésített versenytársak. Az aggodalmak a gazdasági versenyen túl az emberi jogok megsértésére is kiterjednek, mivel a napelemekhez szükséges anyagokat Hszincsiang tartományból szerzik be, ahol az ujgur kisebbséget sokszor internálják a kínai hatóságok, majd rabszolgamunkára kötelezik őket – írja a Politico.

Az uniós hatóságok a folyamatban lévő információkérésekkel már meg is kezdték a szubvenciós vizsgálatokat.

Peking az EU vizsgálatára adott válaszában azt gazdasági kényszerítésnek és protekcionizmusnak minősítette.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Mennyit ér a cégem?

Egyre többször merül fel kérdésként, hogy mennyiért lehetne eladni egy vállalkozást. Különösen fontos mostanában ez a kérdés, sokan kerülnek nyugdíjas korba, akik a rendszerváltás után