Új közel-keleti tulajodnosa lehet a magyar Yettelnek

5 hónap ezelőtt 8

Portfolio 2023. november 20. 16:57

A közlemény szerint az Emirates Telecommunications Group e& kötelező érvényű megállapodást írt alá a PPF csoporttal irányító részesedés (50% + 1 részvény) megszerzésére a cseh távközlési vállalat bolgár, magyar, szerb és szlovák érdekeltségeire vonatkozóan, amely PPF Telecom néven fut. A PPF Telecom magában foglalja a Yettel Bulgaria, a Yettel Hungary, a Yettel Serbia és az O2 Slovakia szolgáltatási tevékenységét, valamint a Cetin és az O2 Networks infrastruktúra vállalatokat, amelyek jelenleg a szolgáltató cégektől különválva működnek.

A tranzakció értéke 2,15 milliárd euró, de még szabályozói jóváhagyásoktól függ, és várhatóan 2024 első negyedévében zárul a Telex szerint.

A PPF Telecom vállalatai összesen több mint 10 millió ügyfelet szolgálnak ki, és tavaly összesen 1,8 milliárd euró bevételt termeltek, 0,7 milliárd euró EBITDAal mellett. A lépés illeszkedik az e& stratégiájába, ugyanis a nemzetközi növekedésre fókuszál, és új régiók felé diverzifikálná tevékenységeit, az akvizíció pedig lehetőséget teremt arra, hogy a Közép-Kelet-Európában erős jelenlétet építsen ki. A régió piacait stabil szabályozási környezet, egészséges verseny és vonzó hozamok jellemzik – áll a közleményben.

A PFF 2018 óta tulajdonosa a magyar Yettelnek, mellette az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a távközlési vállalatban, valamint a Cetin infrastruktúra társaságban.

A Telex értesülései szerint a Yettelnél a tulajdonosváltással nem várnak jelentős, azonnali változást a működésben, sem menedzsmentcserére, sem névváltoztatásra nem készülnek. Az arab távközlési csoport mintegy 20 országban van jelen és megjelenését nem követték azonnali, gyökeres változások. Eddig leginkább a Közel-Keleten, Afrikában, Afganisztánban és Pakisztánban volt erős a csoport.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László