Új orosz vezető a Paks II élén, Fehéroroszországból érkezik

5 hónap ezelőtt 7

A Paks II. atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását – tette közzé az ASZE.

Vitalij Poljanyin, az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a fehérorosz atomerőmű-építési projektigazgatója volt, amely 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba.

A szakember 1965. január 30-án született Volgográdban, 1989-ben végzett a Leningrádi Hajóépítő Főiskolán hőenergetikus automatizációs mérnökként. Az atomenergetikai iparban 1989-ben kezdett dolgozni a Kalinyini Atomerőműben elektrolakatosként, végül a hőenergetikai mérőautomatikai osztály helyettes vezetője volt 2009-ig. Ezután a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt vállalat technológiai folyamatok automatikus irányítási és elektrotechnikai igazgatóságát vezette. 2013-ban ugyanezen vállalat fióktelepét vezette, majd 2014-től a vállalat hőenergetikai ágazatának alelnöke volt a juzsnouralszki hőerőmű 2-es kiépítésének építésvezetőjeként. 2014 és 2016 között az Atomenergoprojekt alelnöke volt a novovoronyezsi atomerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként, majd 2017 és 2018 között hasonló beosztásban a finnországi hanhikivi atomerőmű projekten dolgozott. 2018 és 2023 között a fehérorosz atomerőmű építési igazgatója volt az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalat alelnökeként, 2023. november 20-tól a Paks II. atomerőmű építési projekt igazgatója, az ASZE alelnöke.