Új szlovák elnök: véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak

3 hét ezelőtt 25

Az ukrajnai konfliktus nem eredményezett mást, mint több tízezer halálos áldozatot, és minél hamarabb meg kell oldani – jelentette ki Peter Pellegrini megválasztott szlovák köztársasági elnök.

Pellegrini, aki jelenleg az országos parlament elnökeként tevékenykedik, a szavazatok 53 százalékát megszerezve nyerte meg a szombati elnökválasztást. Riválisa, Ivan Korcok volt külügyminiszter, akit nyugatbarát jelöltként jellemeztek, mintegy 47%-ot kapott. Pellegrini Robert Fico miniszterelnök szövetségese, aki ellenzi, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

A Ta3 műsorszolgáltatónak adott vasárnapi interjújában a megválasztott elnök hangsúlyozta, hogy “a gyilkosságokat [Ukrajnában] azonnal le kell állítani, és utána kell cselekedni”.

Hozzátette, hogy “abszolút tragédia támogatni… egy olyan konfliktust, amely két év alatt semmilyen eredményt nem hozott”, miközben több tízezer halottat hagyott maga után. Pellegrini ugyanakkor elítélte Oroszország Ukrajna elleni hadműveletét, “agresszornak” nevezve Moszkvát.

Hangsúlyozta azt is, hogy bár Szlovákia továbbra is az EU-hoz és a NATO-hoz fog igazodni, a globális színtéren igyekszik függetlenebbé válni.

A megválasztott elnök azt is visszautasította, hogy kampánya a félelemkeltésen alapulna, a helyi médiának nyilatkozva azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, meg akarja nyugtatni polgártársait, hogy nem kell majd háborúba menniük. Hozzátette, hogy “inkább hallgatna a Szentatyára a Vatikánban, mint [Emmanuel] Macron francia elnökre”, amikor a Moszkva és Kijev közötti konfliktus megoldására vonatkozó ötletekről van szó.

Márciusban Ferenc pápa sürgette Ukrajnát, hogy kezdjen béketárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy fontos “a fehér zászló bátorsága” – ezt a felhívást Kijevben hevesen elutasították. Macron keményebb megközelítést alkalmazott. Egy alkalommal azt mondta, hogy nem zárható ki a NATO-csapatok Ukrajnába telepítése, miközben Moszkvát “ellenfélnek” nevezte.

Oroszország fenntartja, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra; Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban rendeletet írt alá, amely megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi moszkvai vezetéssel, miután négy volt ukrán terület 2022 őszén elsöprő többséggel megszavazta az Oroszországhoz csatlakozást.

A múlt hónapban azonban Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna 1991-es határaihoz való visszatérés már nem előfeltétele az Oroszországgal folytatott tárgyalásoknak, ehelyett ragaszkodott ahhoz, hogy a 2022-ben elvesztett területeket akarja visszaszerezni.