Újabb afrikai országból vonul vissza az Egyesült Államok

1 hét ezelőtt 18

Washington teljes mértékben kivonja csapatait Nigerből, és a Csádban állomásozó katonai személyzetet is áthelyezi, miközben más lehetőségeket is mérlegel a Száhel-övezetben folytatott amerikai “terrorellenes misszió” folytatására – jelentette be csütörtökön a Pentagon.

A lépéssel mindkét afrikai ország katonai kormányának azon követelésére reagáltak, hogy az amerikai erők szüntessék be az ottani műveleteket. A múlt hónapban Niger új vezetése felmondta az Egyesült Államokkal kötött biztonsági megállapodást, és nemkívánatosnak nyilvánította a nyugat-afrikai országban állomásozó 1000 amerikai katona jelenlétét.

A Nigerrel közös határon fekvő Csád is megkérdőjelezte, hogy egy meglévő megállapodás kiterjed-e a közép-afrikai országban található egyetlen légibázison állomásozó amerikai csapatokra.

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy Washington “átcsoportosítja” a Csádban állomásozó mintegy 100 fős kontingenst.

“Ez egy átmeneti lépés a biztonsági együttműködésünk folyamatban lévő felülvizsgálatának részeként, amely a május 6-i csádi elnökválasztás után folytatódik” – mondta Ryder.

Elmondta, hogy a külügyminisztérium tisztviselői a tervek szerint csütörtökön találkoznak a nigeri hatóságokkal, hogy megvitassák “az amerikai erők rendezett és biztonságos kivonását Nigerből”.

A jövő hétre további találkozókat terveztek, hogy “átlátható módon és kölcsönös tisztelettel koordinálják a kivonulási folyamatot” – tette hozzá Ryder.

A tavaly júliusi puccsal történt hatalomátvétel óta Niger új kormánya felülvizsgálja a katonai megállapodásokat a leváltott polgári vezetők által bevont partnerekkel, köztük Franciaországgal és az Egyesült Államokkal, amelyek 2013 óta dzsihadistaellenes műveleteket folytatnak a Száhel-övezetben. Ezeket a missziókat az egész régióban hatástalannak ítélték, és Franciaországot – Niger korábbi gyarmati uralkodóját – arra utasították tavaly, hogy év végéig vonja ki csapatait.

A tengerparttal nem rendelkező ország Moszkva felé fordult biztonsági igényei miatt, és átmeneti vezetője, Abdourahamane Tchiani a múlt hónapban a Száhel-övezetben folytatott terrorizmusellenes együttműködésről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A helyi média hetekkel később arról számolt be, hogy orosz katonai kiképzők szálltak le Niameyben egy rakomány felszereléssel, hogy segítsék a nigeri hadsereget a terrorizmus elleni kiképzésben, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki Niger Oroszországgal való kapcsolatainak elmélyülése miatt.