Újabb botrány pattant ki az EU vezére körül

1 hónap ezelőtt 17

A Piepergate pont a legrosszabbkor érkezik Ursula von der Leyen számára az EP-választások előtt, ráadásul ki is tört az EU-s intézményrendszer buborékából: ahelyett, hogy feledésbe merült volna, a Bizottság sem zárt össze az elnök mögött, von der Leyen négy magas rangú bizottsági kollégája nyilvánosan követeli az ügy tisztázását. Egy kiszivárgott levélben aggodalmukat fejezték ki a kiválasztási folyamat átláthatóságával és pártatlanságával kapcsolatban, személyes megbeszélést kérve a következő testületi ülésen.

Ezeknek a biztosoknak a lázadása, akik egyben von der Leyen politikai riválisai is, rávilágít az uniós választások közeledtével felfokozott politikai légkörre. Annak ellenére, hogy bizonyos körök azt állítják, hogy ez pusztán belső irányítási kérdés, továbbra is fennállnak a kérdések a kinevezési eljárás tisztességes voltával kapcsolatban. A Bizottság megvédte a szelekciós folyamatot, állítva, hogy Markus Piepert a teljesítménye és az alkalmassága miatt választották ki.

A vita az enyhülés jeleit sem mutatja, egyes jelöltek hivatalos panaszokat nyújtottak be, és pontosítást kérnek Pieper teljesítményértékeléséről, hogy miben is jobb, mint a többi jelölt.

Miközben a lázadó biztosok arra készülnek, hogy közvetlenül szembeszálljanak von der Leyennel, további vizsgálatok várhatók, különösen a jól fizető szerepekben betöltött politikai favoritizmus vádjával kapcsolatban. A zsúfolt politikai környezet és a megelőző botrányok hátterében von der Leyen újraválasztási kampánya egyre komolyabb kihívásokkal találja szemben magát.

Címlapkép forrása: EU