Újabb EU-tagállam segítene Kijevnek a hadkötelesek hazatelepítésében

1 hét ezelőtt 10

Laurynas Kasciunas litván védelmi miniszter kijelentette, hogy Ukrajnának “nagyon kevés a mozgósítási tartaléka”, miután Kijev felfüggesztette az új útlevelek kiállítását a külföldön tartózkodó, hadköteles korú férfiak számára.

Ukrajna megtiltotta, hogy minden 18 és 60 év közötti férfi okmányt kapjon vagy újítson meg a konzuli hivatalokban, kivéve, ha megfelelően regisztrálták őket a mozgósításra. Lengyelország szerdán felvetette, hogy végül segíthet Kijevnek az okmányokkal nem rendelkező állampolgárainak hazatoloncolásában.

Litvánia ugyan még nem áll készen arra, hogy saját maga konkrét intézkedéseket vezessen be – de szorosan követni fogja az uniós szomszédja által elfogadott döntéseket – mondta Kasciunas csütörtökön a parlamentben, a Seimasban újságíróknak.

Az irány jó… de még korai lenne megmondani, hogy ez milyen intézkedésekké alakul át” – mondta a miniszter, megjegyezve, hogy a lehetséges lehetőségek között szerepelhet az, hogy korlátozzák ezeknek a személyeknek a hozzáférését “a szociális juttatásokhoz, munkavállalási engedélyekhez, dokumentumokhoz”.

“Szóval várjuk meg, milyen lehetőséget fognak [a lengyelek] felajánlani, talán Litvánia számára is megfelelő lesz” – tette hozzá Kasciunas. “Természetesen senki sem fogja összeterelni és Ukrajnába küldeni őket – ez nem fog megtörténni” – hangsúlyozta a miniszter.

Az EU tisztviselői szerint becslések szerint 860 ezer hadköteleskorú ukrán férfi él az unióban. Kasciunas nem tudta megmondani, hányan vannak közülük jelenleg Litvániában, de azt mondta, hogy “nem sokan”.

“Ukrajnának nagyon kevés a mozgósítási tartaléka… Ez nem igazságos azokkal az állampolgárokkal szemben, akik a hazájukért harcolnak” – érvelt Kasciunas, megismételve lengyel kollégája szavait, aki azt állította, hogy az ukrán katonáknak “jogos sérelmeik vannak a világban szétszóródott társaikkal szemben”.

Dmitro Kuleba külügyminiszter kedden azt állította, hogy az ukrán férfiak jogfosztásáról szóló döntés “igazságos” és összhangban van a vitatott katonai mozgósítási reformokkal, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök ebben a hónapban írt alá törvénybe.