Újabb jelentős mérföldkövet ért el India

3 hónap ezelőtt 10

Portfolio 2024. január 23. 11:58

India egyre inkább Kína vonzó alternatívájaként jelenik meg a globális befektetők és vállalatok számára. Az ország stabil politikai környezettel és fogyasztásvezérelt gazdasággal büszkélkedhet, amely a leggyorsabban növekvő nemzetek közé tartozik a világon. Ezek a tulajdonságok kedvező helyzetbe hozták Indiát a fenntartható növekedési lehetőségeket kereső befektetők szemében, így

A hétfői záráskor elérte az indiai tőzsde piaci kapitalizációja elérte 4,33 billió dollárt, megelőzve ezzel Hongkongot (4,29 billió dollár).

Az indiai részvénypiac értéke december 5-én lépte át először a 4 billió dolláros határt, és mindössze négy év alatt körülbelül megduplázódott.

A hongkongi tőzsde ezzel ellentétben drámai visszaesésen ment keresztül, ami nagyrészt a Kína előtt álló kihívásoknak köszönhető. A szigorú járványügyi intézkedések, a vállalatokra vonatkozó szabályozási szigorítások, az ingatlanszektor válsága és a nyugati országokkal szembeni geopolitikai feszültségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Kína mint gazdasági erőközpont vonzereje csökkenjen.

A Goldman Sachs stratégái a Globális Stratégiai Konferencia felmérésének eredményeit követő januári elemzésükben megismételték korábbi "bullish" kilátásukat Indiával kapcsolatban, szerintük

egyértelműen India a legjobb hosszú távú befektetési lehetőség.

Címlapkép forrása: Getty Images