Újabb ország vonhatja meg a támogatást az ukrán menekültektől

6 hónap ezelőtt 11

Az ír kormány azt tervezi, hogy korlátozza az ukrán menekültek tartózkodásának idejét az állami lakásokban, és a növekvő lakáshiány közepette három hónapos korlátozást javasol – írja az Irish Examiner. A menedékkérőknek ezen időszak után maguknak kellene fedezniük a költségeiket.

Míg eddig több tízezer ukránnak engedélyezték, hogy az adófizetők költségén korlátlan ideig szállodákban és szállókban maradhasson, ami évente mintegy 1,5 milliárd euróba kerül, a szakpolitikai változtatás arra kényszerítené a menekülteket, hogy három hónap elteltével maguk gondoskodjanak saját magukról – számolt be hétfőn az Examiner.

Amennyiben az intézkedést végrehajtják, a menedékkérőknek a magánbérleti piacon kellene lakást keresniük, vagy a “ajánlj egy lakást” program keretében kellene lakást keresniük, amelynek keretében a kormány havi 800 eurót fizet a bérbeadóknak azért, hogy valamelyikük ingatlanát használhassák.

A lap szerint a kormány úgy fogja közölni a közelgő változtatást, hogy az ukránokat “a társadalomba való gyors beilleszkedésre” ösztönözze, bár a cikk szerint a taktika célja az lehet, hogy “még több ukránt tartson vissza attól, hogy Írországban keressenek szállást, mivel a hivatalnokok továbbra is hetente küzdenek azzal, hogy megfelelő szállást találjanak”.

Az új korlátozások “összhangba hoznák Írország ajánlatát más uniós országokéval” – mondta a lapnak egy kormányzati forrás. Az EU számos állama jelenleg 90 és 180 nap közötti, államilag finanszírozott szállást kínál, amely után fizetniük kell.

Egyes kritikusok azonban máris visszautasították a javaslatot, egy másik meg nem nevezett tisztviselő pedig aggodalmát fejezte ki, hogy az “tovább növelheti a hajléktalanok számát” Írországban – írja az Examiner. Az országban élő ukránokat képviselő csoport szóvivője, Kate Durrant a Community Response Forumtól szintén azt mondta, hogy a terv “egyáltalán nem megvalósítható”, hozzátéve, hogy “teljesen utópisztikus, amennyire én látom”.

Írország integrációs minisztériumának szóvivője később azt mondta a Reutersnek, hogy még nem született végleges döntés, és a lépést továbbra is vizsgálják, de hangsúlyozta, hogy olyan fenntartható megközelítést kell találni, amely jobban megfelel a többi uniós tagállaméval.

Az ír kormány közlése szerint az Oroszországgal fennálló konfliktus 2022 februári kirobbanása óta közel 100 ezer ukrán állampolgárt fogadott be, ami az Európában tartózkodó ukrán menekültek mintegy 1,6 százalékát teszi ki, és mintegy 72 ezret helyezett el államilag finanszírozott szálláshelyeken. A kitelepítettek elhelyezésének összköltsége jövőre várhatóan 2,5 milliárd euróra emelkedik, ami közel 1 milliárd euróval haladja meg a jelenlegi összeget.