Újabb Patriot rakétarendszereket küld az Egyesült Államok Ukrajnába

1 hét ezelőtt 9

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, újabb Patriot rakétarendszereket küldenek Ukrajnába ezúttal hatmilliárd dollár értékben. Egy védelmi minisztériumi forrás megerősítette a BBC-nek, hogy ez a hatmilliárd dollár része annak a 60 milliárd dolláros segélycsomagnak, amelyet Joe Biden amerikai elnök szerdán írt alá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, a Patriotokra „sürgősen” szükség van a növekvő orosz légi fenyegetéssel szemben, és azok „most azonnal életeket menthetnek”.

A Patriot egy föld-levegő rakétarendszer, amit először az 1980-as években vetettek be. Eredetileg repülőgépek ellen tervezték, de rendszerbe állítása óta elenyésző mennyiségben lőttek le vele ellenséges harci gépeket. Leginkább cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas.

Egy Patriot-üteg a radarból, a vezérlőből, a generátorból és a rakétaindító egységekből áll. Az amerikai ütegeket rendszeresen használják. Emellett Patriotokat vásárolt Hollandia, Németország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia, Kuvait, Tajvan, Görögország, Spanyolország, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Románia, Svédország, Lengyelország és Bahrein is.

Az Egyesült Államok 2022 végén küldte az első szállítmányokat Ukrajnába ezekből a fegyverekből. Azóta kulcselemei Kijev és más ukrán nagyvárosok védelmének.

A bejelentéssel egyidőben újabb orosz rakétatámadás érte Harkivot. A helyi hatóságok közölték, hogy egy ember meghalt, egy kórház pedig megrongálódott. Három régióban energetikai létesítményeket támadtak meg – közölte German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter.