Újabb púpot kapnak a hátukra a benzinkutasok - hogyan tovább?

2 éve ezelőtt 197

Mint ismert, hétfőtől él a kormány múlt heti döntése, amely a 95-ös benzin és a nem prémium gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forintban maximálta. Ám ez arra nem vonatkozik, hogy a nagykereskedők mennyiért adják a kutaknak az üzemanyagot.

Márpedig, mint a holtankoljak.hu bejegyzéséből kiderül, a gázolaj ára ugyan változatlan marad szerdán, de a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára 5 forinttal nőni fog. Vagyis a kiskereskedőknek, a benzinkutak üzemeltetőinek még többet kell fizetni szerdától a benzinért, de csak 480 forintért adhatják tovább - hívta fel a figyelmet a MEL.HU.

Mivel a kiskereskedelmi árrés jellemzően úgy 20-30 forint a 95-ös benzin esetében, az árbefagyasztás pedig 25-30 forinttal vitte le a benzin és a gázolaj árát a múlt hetihez képest, ezért az árrést ez teljesen elvitte. Most pedig 5 forinttal fog drágulni a beszerzési ára a kutaknak, még nagyobb lesz a veszteségük ezen a fronton.

A kormány azonban kikötötte, hogy hiába veszteséges ez az üzletág, akkor is kínálniuk kell az üzemanyagot a kutaknak, aki ezt nem teszi, ott átadhatják az üzemeltetést egy másik vállalkozásnak.