Újabb várost szabadítottak fel az orosz erők a Donbasszban

1 hónap ezelőtt 7

Moszkva csapatai továbbra is egyre nagyobb területeket szereznek az ukrán hadsereg elleni offenzívájukban az oroszországi Donbasszban – közölte az ország védelmi minisztériuma kedden a Telegramon közzétett nyilatkozatsorozatában. Az orosz erők elfoglalták a Donyecktől mintegy 25 kilométerre nyugatra fekvő Nyevelszke városát – közölte a minisztérium.

A Nyevelske, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok több más települése elleni támadás következtében Ukrajna mintegy 350 katonát, valamint két harckocsit, négy katonai járművet és egy önjáró löveget veszített – közölte közleményében az orosz déli erők csoportosításának szóvivője.

Kijev eddig nem kommentálta a fejleményeket.

Az orosz csapatok a nemrég felszabadított Avgyejevka város közelében is előrenyomultak – közölte egy másik katonai szóvivő, hozzátéve, hogy a csapatok összesen 11 ukrán támadást vertek vissza a térségben. Az ellenséges erők csaknem 400 katonát és két páncélozott járművet vesztettek az orosz védelem áttörésére tett sikertelen kísérletek során – tette hozzá.

Moszkva az elmúlt hónapokban megújította offenzíváját Donbasszban. Februárban erői behatoltak Avgyejevkába – egy jelentős erődítménybe, amely a térség ukrán védelmi vonalának kulcsfontosságú része volt. A város jelentőségét Washington is elismerte, és “az egyik kritikus városnak” nevezte Kijev háborús erőfeszítései szempontjából.

“Az oroszok megkezdték néhány más város és falu elfoglalását” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a múlt hónap végén, hozzátéve, hogy Moszkva erői “mozgásban vannak”.

Március elején az orosz erők több donbasszi várost foglaltak el.

A hadműveletek során a Nyugat által Kijevnek szállított felszereléseket is megsemmisítették. Március elején az orosz hadsereg több olyan videót tett közzé, amelyen Abrams harckocsik és egy HIMARS  rakétavető megsemmisítése látható.