Újra a Holdra szállt Amerika – 50 évet vártak erre a pillanatra

2 hónap ezelőtt 19

[sz]F. P. Fotó: Raquel Natalicchio/Getty Images[sz]

Több mint 50 év után visszatért a Holdra az Egyesült Államok! Sikeresen landolt a Hold déli sarkánál az Odysseus nevű amerikai űreszköz. A leszállás magyar idő szerint február 23-án éjjel, 0:23-kor történt. A küldetés azért számít egyedülállónak, mert most sikerült először magáncég által épített eszköznek holdra szállnia.

„Micsoda diadal! Az Odysseus elfoglalta a Holdat. Ez a bravúr óriási előrelépés az egész emberiség számára” – mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora videoüzenetében, amelyet az ügynökség közvetlenül a sikeres földet érés megerősítése után sugárzott.

Az Amerikai Egyesült Államok legutóbb 1972-ben, az Apollo–17 misszió során hajtott végre landolást az égitesten.

A leszállóegységet fejlesztő Intuitive Machines nevű cég azóta az X-en közölte, hogy eszközük függőlegesen áll, és már meg is kezdte az adatok küldését. A vállalat szakértői jelenleg azon dolgoznak, hogy fogadják az Odysseus első fényképeit, amelyeket a holdfelszínről készített.

Az Odysseus még a múlt héten indult útnak a SpaceX egyik Falcon 9-es rakétáján. A holdszonda a NASA és néhány magáncég eszközeit is magával vitte, amelyekkel számos vizsgálatot végez majd az égitest felszínén – írja a Space.com

2017 decemberében Donald Trump akkori elnök utasította a NASA-t, hogy belátható időn belül juttasson újra űrhajósokat a Holdra.

Mielőtt azonban embereket küldenének a hosszú útra, minél adatot szeretnének gyűjteni a kevéssé feltárt területekről. Ha minden a tervek szerint alakul, a leszállóegység és rakományai most körülbelül hét napig működnek majd a Hold felszínén és küldik az értékes információkat a Földre.

via 24.hu

[kapcsolodo]/megerkeztek-az-elso-kepek-igy-utazik-a-hold-fele-az-elso-ceges-holdkomp/[kapcsolodo]