Újra összeült a bicskei gyermekotthon ügyét vizsgáló fővárosi bizottság, de senki nem jelent meg a beidézettek közül

1 hét ezelőtt 23

A bizottság alakuló ülése március 4-én volt, azóta egy érdemi összejövetelt sem voltak képesek tartani. A testület elnöke a III. kerület polgármestere, Kiss László, ugyan összesen 11 személyt behívott március végére, köztük Áder János testvérét, Pölöskei Gábornét, Tarlós Istvánt és az akkor ifjúsági ügyekkel foglalkozó helyettesét, Csomós Miklóst is,

de az ülésen a 11 beidézett közül végül senki nem jelent meg.

A Blikk számolt be arról, hogy a bizottság végül a fideszes polgármesterek nélkül újból összeült. Megállapították, hogy minden 2011 előttről megtalálható információt megvizsgáltak, a fővárosi levéltártól is kikérték az információkat. Bár mindent megtettek az információk megszerzésért, de nem sikerült gyermekvédelmi jelzést találni, tehát valószínűleg nem érkezett jelzés a fővároshoz 2011 előtt.

A beidézettek közül ma sem jelent meg senki.

Kiss László szerint a fenntartó volt felelős a bicskei gyermekotthonban történtekért, de a felkért tanúk közül senki sem volt elég bátor ahhoz, hogy a bizottság elé álljon, így azt nem tudták meg, hogy ki, milyen információknak volt a birtokában.

A bizottsági elnök elmondta, hogy érdemi információkat tartalmazó nyilatkozatokat tett Tarlós István és Bagdy Gábor is, de ezek pontos tartalmára nem tért ki.

Megállapították a fenntartó súlyos felelősségét.

Nem találtak arról információt, hogy 2011 előtt érkezett-e bármilyen panasz, az intézményre, sőt néhány esetben kiemelten jó vélemények érkeztek. 2008-ban volt ugyan egy jelentés, de abból végül nem lett semmi, mert az érintett gyerek nem vállalta végül a vallomását. 2010-ből érkezett egy másik jelzés is, amit az intézmény vitatott.

Kiderült, hogy saját gyermekvédelmi irányelvvel nem rendelkeztek. Nem igazolható, hogy bármilyen útmutatást kaptak volna a gyermekotthon dolgozói arról, hogy hogyan vegyenek észre és kezeljenek egy esetleges szexuális abúzust és ez nem változott a 2010-es jelzés után sem. A minisztérium évekkel később, csak 2017-ben készített el ezzel kapcsolatban egy irányelvet.

Kiss László azt is elmondta, hogy Balog Zoltán minisztériuma sem tett semmit azért, hogy a gyermekvédelem szabályozva legyen az otthonokban.

Arról sincs sem információ, sem bizonyíték, hogy a bejelentést tevő gyermekek kaptak-e a későbbiekben bármilyen mentális segítséget.

[kapcsolodo]/ader-janos-huga-feljelenti-dobrev-klarat-a-bicskei-gyermekotthonnal-kapcsolatos-vadjai-miatt/[kapcsolodo]