Ukrajna biztos abban, hogy meg tud állapodni a magyar kormánnyal az EU-csatlakozásról

5 hónap ezelőtt 8

Ukrajna le tudja győzni az ország EU-tagságával kapcsolatos magyar ellenállást, mondta Olha Sztefanyisina miniszterelnök-helyettes csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság a héten azt javasolta az EU-nak, hogy hivatalosan is kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat, amint Ukrajna teljesít néhány fennmaradó feltételt, köztük a nemzeti kisebbségek védelmének megerősítését.

A magyar kormány többek között épp a kisebbségek védelmének problémájával indokolta Ukrajna európai integrációjának ellenzését (de a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter az ország korruptságát is szóvá tette, idézve Claude Juncker korábbi bizottsági elnököt). „Budapest összeütközésbe került Kijevvel amiatt, hogy szerinte korlátozzák a mintegy 150 000 magyar nemzetiségű ember anyanyelvhasználati jogait” – írja a Reuters.

Az európai integrációs miniszteri posztot is betöltő politikus azt mondta: az ukrajnai magyar kisebbség megfelelő védelemben részesül, és az ukrán és a magyar tisztviselők együtt dolgoztak a Brüsszel által javasolt törvénymódosításokon . „Minden olyan ország, amely tudatos politikai döntést hoz, elsősorban az Ukrajnára vonatkozó döntés blokkolására, talál majd okot erre. Ma Magyarország ilyen nyilatkozatot tett” – mondta a politikus, aki szerint ugyanakkor „folyik egy párbeszéd Budapesttel”.

A Reuters úgy értékeli az Európai Bizottság ajánlását, hogy az fontos mérföldkő Kijev nyugati integráció felé vezető útján, de geopolitikai gáncs az EU számára, mivel Ukrajna 2022 februárja óta, az orosz invázióval kezdete óta háborúban áll. Az, hogy a területén háború dúl, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint szintén kizárja, hogy az ország az EU-hoz csatlakozzon.