Ukrajna energetikai létesítményeket támadott 8 orosz régióban

1 hét ezelőtt 17

Ukrajna hajnalban nyolc orosz régiót támadott drónokkal, ebből az orosz légvédelem 50-et lelőtt, és a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium.


Az orosz légvédelem 26 drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Két ember (egy törött lábú nő és egy férfi) meghalt egy rakétacsapásban, ami tüzet okozott a házukban – közölte Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban másik három ember is megsérült.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.

Jelentések szerint ukrán drónokat semmisítettek meg a nyugat- illetve dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében.

A Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa közölte, hogy dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor. Alekszandr Bogomaz brjanszki és Vaszilij Anohin szmolenszki kormányzó is üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben keletkezett tüzekről számolt be.

Olajra mennek

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban.

Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat, csak annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, miután az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják.