Ukrajna fellélegezhet- újból kaphat támogatást az Egyesült Államoktól

2 hét ezelőtt 16

A republikánusok által ellenőrzött amerikai képviselőház szombaton megszavazta azt a 95 milliárd dolláros csomagot, amelyből Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtanak támogatást - közölte a Reuters. Több mint két hónapja a demokrata többségű szenátus már jóváhagyta a törvényt.

Ám a törvényhozás alsó házában a republikánusok képviselők - Donald Trump biztatására - mindeddig akadályozták a javaslat elfogadását. Azt akarták elérni, hogy a Kongresszua egyidőben tárgyalja az USA déli határainak megerősítését célzó pénzügyi csomagot a három ország katonai segélyezésével együtt.

⚡️ Voting results for Ukraine aid package

The congressmen raised Ukrainian flags and chanted "Ukraine! Ukraine!" pic.twitter.com/ib0SqQPdXM

— NEXTA (@nexta_tv) April 20, 2024

Ugyanakkor Joe Biden elnöktől Mitch McConnellig, a szenátusi republikánus vezetőjéig, felszólították Mike Johnson képviselőházi elnököt, hogy ne halogassa tovább a szavazást és terjessze elő a törvényjavaslatot. Johnson ezen a héten úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja 218-213 arányú republikánus többség akaratát és napirendre tűzi szavazását.

Emiatt saját párttársai Mike Johnson eltávolítását követelték. Ám - legnagyob meglepetésre - Donald Trump április 12-én támogatásáról biztosította Johnsont és egy csütörtöki közösségi médiában megjelent bejegyzésében azt mondta:

Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

A most jóváhagyott pénzügyi keret legfontosabb része az Ukrajnának szánt újabb, ezúttal 60,84 milliárd dollár. Ugyancsak jelentős összegek jutnak Izraelnek, valamint Tajvannak és szövetségeseinek az indiai-csendes-óceáni térségben is. A törvény azzal is fenyeget, hogy az USA betiltja a kínai tulajdonú TikTok közösségimédia-alkalmazást valamint a lefoglalt orosz vagyontárgyakat esetleges átruházzák Ukrajnának.