Ukrajnában dől el, hogy Európa milyen nagyhatalom lesz, és milyen áron

1 hét ezelőtt 14

2022 februárja óta folyamatosan terítéken van, hogyan lehet megoldani az orosz-ukrán háborút, külföldi és hazai szakértők szólalnak meg a kérdésben nap mint nap. Ők jobbára politikai megfontolásokból indulnak ki, de a konfliktus megoldása kapcsán érdemes a katonai kérdéseket is figyelembe venni.

Az orosz győzelem közép-hosszú távon igazán probléma

Oroszország 2023 ősze óta egyértelműen átvette a hadászati szintű kezdeményezést a háborúban. Mára mindenki számára világossá vált, hogy a tüzérségi lőszerek és a légvédelmi eszközök ukrajnai hiánya miatt az orosz haderő folyamatosan tűzfölényben van. Az oroszok gyakorlatilag légi és tüzérségi tűzhenger mögött lassan, de folyamatosan haladnak előre. Mindeközben iszonyatos veszteségeket szenvednek, nem ritka, hogy két-három hetet küzdenek egy kis falu melletti dombgerincért, amiért feláldoznak 3-400 főt és 20-30 páncélost. Ennek a lassú haladásnak az az oka, hogy az ukrán haderő nagy hangsúlyt fektet a harcászati csapásmérő drónok alkalmazására, így a saját vonalaik előtt megjelenő orosz támadókra súlyos csapásokat tudnak mérni. Ezzel a módszerrel azonban az ukránok nem képesek sem az orosz tüzérséget, sem az orosz légierőt semlegesíteni, ahhoz már a nyugati országok által küldött lőszerekre és rakétákra van elengedhetetlen szükség.

De mi történik, ha Oroszország győz? Tudva és elismerve azt, hogy az „orosz győzelem” tartalma sem egyértelmű, az egyszerűség kedvéért képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy Oroszország a jelenleginél is nagyobb területeket foglal el Ukrajnából, és rá tudja kényszeríteni Ukrajnát arra, hogy a területi változásokat elismerje és lemondjon a nyugati integrációról.