Ukrajnában gond van az Abrams harckocsikkal

1 hét ezelőtt 7

Kijev egyik fő támogatójaként 2023 januárjában hagyta az Egyesült Államok jóvá, hogy tankokat is küldjenek az ukrán erőknek. A beígért M1A1 Abrams harckocsik a tavalyi ősszel érkeztek meg a frontvonalra. Azonban már el is tűntek az orosz-ukrán frontról az amerikai gyártmányú Abrams tankok – írja az AP News-ra hivatkozva az economx.

Egy magas rangú washingtoni védelmi tisztviselő megerősítette a páncélosok kivonását, mivel az orosz sereg által használt támadó drónok miatt rendkívül sebezhetővé váltak a harckocsik. Állítólag már az összeset el is szállították az első vonalakból. Az Abrams tankokat ezidáig is csak korlátozott mértékben használta az ukrán sereg. A 31 amerikai harcjárműből eddig ötöt veszíthettek el.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal fenyegette meg Ukrajnát és szövetségeseit, hogy a Kreml fokozni fogja a támadásokat az Ukrajnában tárolt vagy érkező nyugati fegyverek ellen, és még a bevetés előtt meg fogja ezeket semmisíteni.

 U.S. ArmyAz Abrams harckocsik legújabb változata, az M1A2SEPV3. Ilyen páncélosokat még nem szállítanak az amerikaiak Ukrajnába. Forrás: U.S. Army

Nyugati megfigyelők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az Ukrajnának küldött páncélosok még az Abrams tankok első generációjához tartoznak. Hivatalos tipusjelük M1A1. Az Egyesült Államok hadserege már a sokkal korszerűbb M1A2 SEPv4 verziót használja, amely már csak külsőleg hasonlít a régebbihez. A legfontosabb változás, hogy az újabb tankokat már úgynevezett aktív védelmi rendszerrel is felszerelik. Ez kis méretű radarokkal figyeli a páncélos környezetét és ha a számítógép olyan lövedéket, vagy rakétát észlel, amely veszélyeztetheti a tankot, akkor kilő egy kisebb repeszgránátot, amely megsemmisíti a fenyegetést.

Ráadásul az Abrams legelső sorozatát még akkor tervezték, amikor nem léteztek sem a harci drónok, sem a felülről támadó páncéltörő rakéták. Így az M1A1-ek tetőpáncélzata a legvékonyabb, ami azt jelenti, hogy a felülről érkező drónok vagy rakéták könnyebben átüthetik.

People look at captured Russian tanks in Kharkiv region, Ukraine, September 30, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)Ezt az orosz tankot a tyúkketrec sem tudta megmenteni az ukrán páncéltörő rakétától. Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Egyébként ezzel a gonddal küzdenek az orosz harckocsik is. Ezért jelentek meg az ukrajnai hadjárat első keserű tapasztalatai után a tankok tornyára eszkábált, tyúkketrecnek csúfolt kiegészítő elemek. Elvben ezeknek kellene felfogniuk a felülről érkező drónokat vagy rakétákat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez csak ritkán sikerül.